De unde vine denumirea orașului Băicoi?

01.04.2019
De unde vine denumirea orașului Băicoi?

Când vine vorba despre denumiri amuzante, orașul Băicoi ar putea să intre în topul așezărilor cu denumirea cea mai hazlie. Și totuși, care este istoria acestei denumiri a orașului din județul Prahova pentru care locuitorii sunt luați mai mereu la mișto?

De unde vine denumirea de Băicoi?

Băicoi. Din fericire, substantivul propriu se scrie într-un cuvânt și fără virgulă căci este numele unei așezări din România.

Numele localității derivă de la cuvântul „bai“, de la Baiu, un cioban coborât din Munţii Baiului, situați mai la nord de Băicoi, şi, probabil, primul locuitor al satului, şi „koy”, care în cumană şi turcă înseamnă sat. Așadar, toponimul înseamnă „Satul lui Baiu”. Cu trecerea timpului, Baiu a devenit Baicu și satul Baiukoy a devenit Băicoi. Care, de ani buni, este chiar un oraș. Mai exact, din anul 1948, când Băicoi a fost declarat oraș.

De ce țara noastră se cheamă România? Cine a folosit numele pentru prima dată?

Mai există o variantă potrivit căreia denumirea ar deriva din slavul „coii“, care înseamnă populaţie veche, şi „băieşti“, foști exploratorii de păcură din zona cunoscută pentru intensa exploatare a petrolului. Substantivul propriu Băicoi ar desemna „coii băieşti“, vechii exploratori de ţitei din zonă.

Băicoi a fost atestat documentar pentru prima dată în anul 1597, atunci când Manole şi Necula Logofăt au primit de la domnitorul muntean Mihai Viteazul moşia Băicoiului în schimbul moşiei Ploieştilor.

Care sunt cele mai amuzante denumiri de localități din România?

Nume de localități ciudate sau ieșite din comun există în toate județele din România. Iată 10 cele mai amuzante și județul în care se află acestea:

  1. Măciuca (județul Vâlcea)
  2. Veneția de Jos (județul Brașov)
  3. Puțureni (județul Botoșani)
  4. Băicoi (județul Prahova)
  5. Păcălești (județul Bihor)
  6. Cioara de Sus (județul Alba)
  7. Iapa (județul Maramureș)
  8. Pârteștii de Jos (județul Suceva)
  9. Labășinț (județul Arad)
  10. Dosul Napului (județul Cluj)

Foto: bicla.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
Mit sau realitate: în Japonia, angajatul care ajunge primul parchează pe locul cel mai îndepărtat de intrare
În ultimii ani, internetul a fost inundat de anecdote care pun în lumină cultura muncii din Japonia – un sistem adesea admirat pentru disciplină, respect și spirit colectiv. Una dintre cele... citește tot
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot