Cine a fost adevăratul Robinson Crusoe și care este povestea sa?

28.07.2020
Cine a fost adevăratul Robinson Crusoe și care este povestea sa?

Multe romane au la bază o poveste reală. Acesta este și cazul legendei lui Robinson Crusoe, romanul scris de Daniel Defoe și publicat pentru prima dată în anul 1719. Cartea spune povestea lui Alexander Selkirk, a cărui dramatică supravietuire a fost relatată de Woodes Rogers în „O călătorie pe mare în jurul lumii”.

„Robinson Crusoe” este un roman care descrie supraviețuirea și viața personajului principal, după naufragierea sa pe o insulă tropicală din largul coastei Venezuelei de astăzi. Totuși, cine a fost Alexander Selkirk, cel care l-a inspirat pe Defoe?

Alexander Selkirk a fost contemporan cu Defoe. Acesta era al șaptelea fiu al unui cizmar scoțian cu un comportament îndoielnic. Selkirk a preferat să fugă pe mare decât să înfrunte acuzația de comportament indecent în biserică, așa cum se proceda în acele vremuri. Selkirk se urcă într-o navă care călătorea în America de Sud. Din păcate, acesta intră în conflict cu William Dampier, căpitanul vasului, și îi cere acestuia să-l lase pe o insulă pustie din arhipelagul Juan Fernandez, în apropiere de coasta statului Chile.

Se spune că înainte ca vasul să-și continue drumul, Alexander Selkirk s-ar fi răzgândit, dar William Dampier nu a vrut să-l mai ia în corabie. Patru ani a stat Alexander Selkirk pe insula cu pricina, având la îndemână doar ceea ce încăpuse într-o ladă de marinar: un cuțit, un topor, câteva haine, ceva mâncare, o jumătate de kilogram de tutun, un ceainic și o biblie.

Alexander Selkirk a fost salvat după patru ani de pustietate (1704-1708), chiar de către Woodes Rogers, cel care avea să relateze povestea lui Selkirk din care s-a inspirat, ulterior, Defoe. Alexander Selkirk a explorat de unul singur insula necunoscută, a domesticit pisici, a vânat porci sălbatici și a crescut capre.

După experiența pe insulă, Alexander Selkirk s-a căsătorit cu o tânără văduvă bogată. În repetate rânduri, scoțianul a povestit că îi e greu să trăiască printre oameni și ar fi preferat să rămână singur, pe insulă.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot