E adevărat că toți oamenii trăiesc în trecut?

18.10.2019
E adevărat că toți oamenii trăiesc în trecut?

Toată lumea ne sfătuiește să trăim prezentul și viitorul și nicidecum în trecut. Cu toate acestea, în mod hilar, oamenii de știință au demonstrat că toți indivizii trăiesc în trecut. Cum e posibil?

De ce trăim în trecut?

Psihologul William James scria în lucrarea lucrarea “Principiile psihologiei” publicată în anul 1890, că este imposibil ca o persoana să trăiască în totalitatea în prezent. De ce? Întrucât un ecou al trecutului si o anticipare a viitorului persista alături de ea în orice moment.

Care a fost cel mai puternic sunet auzit vreodată pe Pământ? S-a auzit de la aproape 5.000 de km depărtare!

Un studiu realizat de Institutul Salk pentru Studii Biologice în anul 2000 a scos la iveală faptul că oamenii chiar trăiesc în trecut. Cu cât? Cu cel puțin 80 de milisecunde. De ce? Deoarece creierul nostru percepe toate lucrurile cu un ușor decalaj care în învârte în jurul valorii de 80 de milisecunde.

De unde vine expresia „Dacă tăceai, filozof rămâneai”?

Conform cercetătorilor, declajul are loc din cauza faptului că senzorii prin care corpul uman interactionează cu lumea exterioară nu funcționeaza cu aceeași viteză.

Acest fenomen a fost observat de inginerii de sunet care se ocupau de transmisiunea primelor emisiuni TV si care au observat că nu este nevoie să sincronizeze perfect sunetul cu imaginea. Telespectatorii nu observă diferența în cazul în care între imagine și sunet nu există o diferență mai mare de 80 de milisecunde.

Ce înseamnă a trăi în trecut?

Expresia „a trăi în trecut” face referire la o persoană care se raportează mereu la experiențe apuse în urmă cu mai multă vreme și care pune amintirile și regretele pe primul plan.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
De ce fisticul este un fruct aparte? Știai că există arbori masculi și arbori femele?
Fisticul necesită condiții extreme pentru a înflori: veri foarte fierbinți (peste 38°C) și ierni reci (sub 7°C), fiind unul dintre puținele culturi care prosperă în zone cu variații... citește tot
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
De ce Viena este considerată „Capitala Spionilor”?
În inima Europei, la poalele Alpilor și pe malurile Dunării, Viena își poartă cu eleganță reputația de oraș imperial, plin de istorie, artă și muzică clasică. Însă, dincolo de... citește tot
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Cine este Robert Francis Prevost, primul papă american din istorie? Și-a ales numele Papa Leon al XIV-lea!
Pe 9 mai 2025, istoria Bisericii Catolice a fost marcată de un eveniment fără precedent: alegerea cardinalului Robert Francis Prevost ca primul papă american din istorie. Originar din Statele... citește tot