Samsung Galaxy A14 5G – Revolutie la Pret Mic, telefonul care uimeste pe toată lumea!

11.08.2023
Samsung Galaxy A14 5G – Revolutie la Pret Mic, telefonul care uimeste pe toată lumea!

Cu un preț de 700 Lei, Samsung Galaxy A14 5G depășește multe alte telefoane din aceeași categorie de preț. Chiar dacă avem o barieră de performanță redusă în această gamă, acest telefon rămâne o alegere excelentă pentru doritori.

Samsung Galaxy A14 5G este intrarea în gama buget premium a companiei, cu un preț de doar 700 Lei. Evident, au fost necesare anumite sacrificii pentru a ajunge la acest nivel de preț. De exemplu, construcția sa este din plastic cu o textură ondulată pe spate, camerele nu sunt de calitate superioară, iar telefonul nu beneficiază de rezistență la apă.

Cu toate acestea, după o lună de utilizare și teste variate, am fost plăcut surprins. Am mai utilizat și alte dispozitive în aceeași gamă de preț, precum Moto G Play, și Samsung Galaxy A14 5G le depășește cu ușurință. Telefonul dispune de procesorul Exynos 1330 dezvoltat intern de Samsung, care oferă o experiență de utilizare relativ fluidă. În plus, dispune de un ecran cu rată mare de reîmprospătare, stocare extensibilă, cameră principală de 50 MP și conectivitate 5G, toate pentru putin peste 700 Lei.

Samsung a lansat Galaxy A14 5G în ianuarie 2023 pentru piața din SUA. Acesta vine într-o singură variantă cu 64GB de stocare internă, extensibilă până la 1TB prin card microSD, și 4GB RAM. Variantele vin în ceea ce privește locurile de achiziție, putând fi procurat de la Amazon, Best Buy, Samsung, AT&T, Verizon și altele.

Design și Hardware:  Avantaje si Dezavantaje

Similar multor alte telefoane recent lansate, pachetul conține foarte puține accesorii. În cutie veți găsi un cablu USB-C, un instrument pentru scoaterea cartelei SIM, documentație și telefonul propriu-zis. De asemenea, va trebui să achiziționați un încărcător adecvat pentru a putea beneficia de încărcarea la o rată de 15W a bateriei de 5,000mAh.

În mână, telefonul se simte confortabil, chiar dacă este puțin ușor, ceea ce se datorează materialelor de construcție. În locul unei construcții din sticlă pe față și spate, cu rame laterale din aluminiu, precum telefoanele mai scumpe, cum ar fi Galaxy A54, Galaxy A14 5G are un capac din plastic și rame. Acest capac are o textură ondulată, care oferă un pic de aderență și reduce amprentele. Cu toate acestea, se simte puțin subțire, dând senzația că telefonul este gol pe dinăuntru. Deși plasticul are șanse mai mari să reziste la căderi accidentale decât sticla, totuși este o idee bună să alegeți una dintre multele carcase excelente disponibile pentru protecție.

Telefonul poate fi pornit cu butonul lateral de alimentare, iar la deblocare — pe care o puteți face cu cititorul de amprente capacitive — veți vedea ecranul LCD FHD+ de 6.6 inci luminându-se. Una dintre cele mai surprinzătoare caracteristici ale Galaxy A14 este rata mare de reîmprospătare a ecranului, de 90Hz. Nu este clar ce tip de sticlă a utilizat Samsung aici, așa că, pentru siguranță sporită, ar fi bine să achiziționați și una dintre cele mai bune folii de protecție.

Nu am găsit o evaluare oficială pentru nivelul maxim de luminozitate, dar ecranul poate fi destul de luminos și poate fi văzut în majoritatea condițiilor de iluminare. Cu toate acestea, lumina directă a soarelui îl poate face să fie dificil de folosit.

Un alt domeniu în care Samsung a făcut compromisuri a fost departamentul audio, în special difuzorul. Majoritatea telefoanelor din 2023, inclusiv cele de pe lista celor mai bune telefoane ieftine, oferă difuzoare duble pentru sunet stereo. În timp ce rezultatele în segmentul buget pot fi variabile în ceea ce privește sunetul stereo, difuzorul unic din partea de jos a Galaxy A14 poate fi descris ca „acceptabil”. Produce sunet și poate deveni destul de puternic, dar odată ce trece de 75%, veți auzi multă distorsiune. În plus, dacă vizionați un videoclip în poziție orizontală, este foarte ușor să acoperiți difuzorul și să blocați sunetul. Însă, cel puțin, există un jack audio, astfel încât puteți conecta căști sau un difuzor extern.

Software și Performanță

S-a spus de multe ori, dar voi spune din nou: Samsung a reușit cu adevărat să își schimbe imaginea negativă din trecut, în care era considerat unul dintre cei mai slabi producători de software și actualizări. A fost odată printre cei mai lenti în ceea ce privește actualizările, dar acum este unul dintre cei mai buni, inclusiv în gama sa de buget. Galaxy A14 5G este programat să primească două actualizări majore ale sistemului de operare, în plus față de Android 13, cu care vine inițial, și patru ani de actualizări de securitate!

În ceea ce privește software-ul personalizat utilizat de Samsung, numit OneUI, acesta este la versiunea 5.1. Acesta este același software pe care rulează liniile premium de dispozitive Galaxy S23, cu o diferență de cost de peste 600 Lei. Deși OneUI nu este preferatul meu dintre skin-urile pentru Android create de producători, cu siguranță nu este cel mai rău. Apreciez ce a făcut Samsung cu software-ul său în ultimele versiuni, în special în ceea ce privește opțiunile de personalizare și aplicațiile suplimentare precum Good Lock. Această aplicație nu este disponibilă pentru Galaxy A14 5G, dar există încă o mulțime de opțiuni integrate în OneUI 5.1 pentru a personaliza dispozitivul după preferințele dumneavoastră.

În ceea ce privește performanța și utilizarea zilnică, procesorul Samsung Exynos 1330 se descurcă admirabil. Chiar dacă nu va gestiona cele mai bune jocuri Android de pe piață, se descurcă bine pentru navigarea pe internet, social media sau chiar pentru gamingul ușor. Rareori am întâmpinat întreruperi sau întârzieri la deschiderea sau comutarea între aplicații. Telefonul are nevoie de puțin timp pentru a ajunge la viteză maximă după repornire, însă această experiență nu este specifică Galaxy A14 5G și se întâmplă chiar și la cele mai bune telefoane. Cu mai mult spațiu în procesor și memorie, acest aspect este mai puțin vizibil.

În ceea ce privește bateria, performanța este solidă, ba chiar excelentă. Aș putea încheia ziua cu 40-50% din încărcare, după o folosire intensă pe social media, vizionarea de clipuri pe YouTube și utilizarea generală. Aș spune că, dacă limitați vizionarea de clipuri video, Galaxy A14 5G ar putea să dureze două zile.

Camere Foto: Doar una dintre cele trei este notabilă

Atunci când producătorii de telefoane doresc să reducă caracteristicile pentru a ajunge la un anumit preț, camerele foto sunt de obicei primele care sunt eliminate. Cu toate că Samsung nu a eliminat complet această idee, a făcut câteva compromisuri. Camera principală este un senzor de 50MP cu o deschidere de diafragmă f/1.8 și focalizare cu detecție de fază (PDAF). În mare parte, această cameră face o treabă destul de bună în condiții de iluminare normală. Imaginile pot fi clare, cu nivele ridicate obișnuite de saturație ale Samsung și o ușoară accentuare. Viteza de captură este bună, dar, ca și la multe alte camere de pe smartphone-uri Samsung, se poate observa o blurare semnificativă în cazul obiectelor în mișcare.

Deși telefonul are teoretic trei camere pe spate, doar senzorul principal de 50MP contează. Celelalte două sunt o lentilă macro de 2MP și un senzor de adâncime de 2MP. Desigur, ambele lentile oferă ceva, dar în 2023 nu sunt suficiente. Ambele ar putea fi înlocuite cu alte camere sau senzori, precum un obiectiv ultrawide care să poată fi folosit și ca lentilă macro, așa cum se întâmplă cu Galaxy S23. Pe hârtie, această configurare arată bine, iar dispunerea triplei camere continuă design-ul folosit de Samsung în ultimii ani, dar aș prefera ca economiile realizate să fie alocate bugetului pentru RAM. Mai jos sunt câteva exemple de fotografii realizate cu Galaxy A14 5G:

Pe partea frontală a telefonului avem o cameră selfie de 13MP cu o lentilă f/2.0 cu un unghi larg. Fotografiile sunt bune în condiții bune de iluminare, dar, așa cum era de așteptat, vor captura o cantitate semnificativă de zgomot în condiții de iluminare scăzută.

Samsung Galaxy A14 5G: Merită achiziționat?

Ar trebui să cumpărați Samsung Galaxy A14 5G dacă:

Nu ar trebui să cumpărați Samsung Galaxy A14 5G dacă:

Chiar și la prețul de doar 700 Lei, Samsung Galaxy A14 5G este un telefon bun. Performanțele nu sunt de top, dar te poți folosi de produs. Panoul LCD de 6.6 inci arată bine, cu culori vibrante, iar faptul că are o rată de reîmprospătare de 90Hz este impresionant la acest preț. Aș dori ca Samsung să fi investit puțin mai mult în partea din spate din plastic. Apreciem textura utilizată pentru a oferi puțină personalitate, dar plasticul în sine este puțin fragil, făcând ca telefonul să pară ieftin. Cu toate acestea, optimizarea software-ului peste Android, care va beneficia de cel puțin două actualizări după Android 13, este bine realizată. Acest aspect ajută, de asemenea, bateria de 5,000mAh să ofere aproape două zile de utilizare per încărcare.

Camerele foto sunt limitate, așa cum se întâmplă de obicei la telefoanele cu buget redus, dar nu sunt la fel de slabe ca și la alte telefoane în aceeași gamă de preț. Camera principală poate realiza fotografii frumoase în medii potrivite și includerea unui mod de noapte care face o diferență reală este un avantaj în ochii mei. Dacă căutați un telefon bun și aveți un buget restrâns, Samsung Galaxy A14 5G este o opțiune excelentă de luat în considerare.

Vezi preț actualizat si păreri cumpărători

Sursa foto: Samsung.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot