România, țara europeană cu cele mai multe animale de companie

28.03.2022
România, țara europeană cu cele mai multe animale de companie

Când vine vorba de animale de companie, nu contează câți bani ai, nici dacă ai o casă. Potrivit unor studii, peste 50% dintre români au un câine, motiv pentru care ocupă primul lor în Europa.

Cercetătorii au fost intrigați de faptul că țările cu standarde de viață mai dezvoltate, precum Germania și Austria, sunt în urmă în acest clasament. Situația ar putea fi explicată doar prin faptul că România este țara cu cei mai mulți proprietari de case, totuși argumentul „dacă ai casă, ai un câine” nu se aplică altor țări din fostul bloc sovietic.

Și mai ciudat: Bulgaria și Grecia, țări cu culturi și bugete similare, au un număr mediu de câini cu stăpân. Tot ceea ce se poate constata în acest caz este că românii iubesc foarte mult animalele.

Animale de companie fără stăpân

Există o controversă uriașă cu privire la câinii fără stăpân în România, a căror populație este de aproximativ 4,1 milioane în aceeași țară. Se crede că problema câinilor a început în anii 1980, când oamenii din țară au fost forțați să-și părăsească casele din mediul rural și să se stabilească în mici apartamente urbane pentru a satisface dictaturile inerente impulsului de industrializare care era împins de liderul autoritar, Nicolae Ceauşescu.

Câinii era abandonați, astfel că s-au înmulțit rapid, iar străzile s-au umplut de câini vagabonzi. Ani la rând acești câini au fost supuși sacrificării în masă în moduri care au fost adesea criticate de organizațiile de animale. În 2008, în țară a fost adoptată o nouă lege privind bunăstarea animalelor, care prevedea că niciun animal sănătos nu trebuie ucis, scrie Word Atlas.

Situațiile s-au înrăutățit și atunci când, în 2013, un băiat din București a fost ucis de câinii fără stăpân. Guvernul a profitat de oportunitatea oferită de acest incident pentru a stârni focurile de ură pe care românii le-au avut împotriva câinilor, iar uciderea în masă a acestor animale a devenit mai gravă ca niciodată. Uciderea câinilor în România a primit chiar suficientă atenție mass-media pentru a provoca critici din partea guvernelor străine.

Cu toate acestea, Animax Petshop din România a subliniat că din numărul total de câini de companie, între un milion și 1,5 milioane au fost adoptați din centrele de plasament sau din străzi. Totuși, tendința opusă a fost înregistrată pentru preferințele românilor în ceea ce privește animalele de companie. Dacă în 2010 existau aproximativ 3,9 milioane de animale de companie în România, numărul a crescut la 4,32 milioane începând cu 2020, scrie Statista.

Foto: Facebook

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot