Povestea de iubire dintre Nicolae Titulescu și Caterina, soția sa

28.02.2023
Povestea de iubire dintre Nicolae Titulescu și Caterina, soția sa

Nicolae Titulescu a fost și va rămâne în istorie ca fiind cel mai mare diplomat pe care l-a dat vreodată România. Totuși, se spune, că în „spatele unui bărbat de succes stă o femeie puternică”, iar Caterina Titulescu, soția diplomatului, nu a făcut excepția. Iubirea dintre cei doi a fost asumată, puternică, care a avut respectul ca piatră de temelie.

Pe lângă faptul că a avut o carieră de excepție, Nicolae Titulescu a fost și un om cu o viață personală împlinită, datorită căsătoriei sale cu Caterina Titulescu, o femeie cu o personalitate puternică și o înțelegere profundă a politicilor soțului ei.

Nicolae și Caterina s-au întâlnit în anul 1906, când el era deja un diplomat de marcă, iar ea era o tânără frumoasă și educată. Ecaterina (cunoscută Catrina) Titulescu „provenea dintr-o familie de boieri din Roșiorii de Vede si era considerata un arbitru al elegantei”, spunea istoricul craiovean Toma Rădulescu.

Cei doi s-au îndrăgostit rapid și au decis să se căsătorească un an mai târziu. Deși Caterina era o femeie independentă și puternică, ea a fost mereu alături de Nicolae în toate momentele importante ale vieții sale.

Împreună, cei doi au avut o viață intensă și plină de evenimente. În calitate de diplomat, Nicolae a călătorit în toată lumea, iar Caterina l-a însoțit în multe dintre aceste călătorii. Ea a fost mereu alături de el, oferindu-i sprijin și consiliere în momentele dificile.

Caterina a jucat un rol important și în cariera politică a soțului ei. Ea a fost o femeie inteligentă și cultă, care a înțeles și a susținut viziunea politică a lui Nicolae. În calitate de soție a unui diplomat și politician, Caterina a avut acces la cercuri importante de putere și a folosit această influență pentru a ajuta cauzele în care credea. Se spune că Ecaterina Titulescu era prima persoană care asculta discursurile celebre ale soțului.

Doar moartea i-a despărțit

Din păcate, povestea de iubire dintre Nicolae și Caterina Titulescu a fost una scurtă. Nicolae a murit în 1941, la vârsta de 57 de ani, din cauza unei boli misterioase, la Cannes, unde se afla în exil. Caterina a murit la câțiva ani dupa Nicolae Titulescu, iar in testamentul sau a specificat faptul ca ramasitele lor pamantesti sa nu fie aduse in Romania decat dupa caderea regimului comunist. S-a respectat dorinta acesteia, numai că in tara au fost aduse doar cele ale lui Nicolae Titulescu, nu și rămășițele sale.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot