Povestea de iubire dintre Nicolae Titulescu și Caterina, soția sa

28.02.2023
Povestea de iubire dintre Nicolae Titulescu și Caterina, soția sa

Nicolae Titulescu a fost și va rămâne în istorie ca fiind cel mai mare diplomat pe care l-a dat vreodată România. Totuși, se spune, că în „spatele unui bărbat de succes stă o femeie puternică”, iar Caterina Titulescu, soția diplomatului, nu a făcut excepția. Iubirea dintre cei doi a fost asumată, puternică, care a avut respectul ca piatră de temelie.

Pe lângă faptul că a avut o carieră de excepție, Nicolae Titulescu a fost și un om cu o viață personală împlinită, datorită căsătoriei sale cu Caterina Titulescu, o femeie cu o personalitate puternică și o înțelegere profundă a politicilor soțului ei.

Nicolae și Caterina s-au întâlnit în anul 1906, când el era deja un diplomat de marcă, iar ea era o tânără frumoasă și educată. Ecaterina (cunoscută Catrina) Titulescu „provenea dintr-o familie de boieri din Roșiorii de Vede si era considerata un arbitru al elegantei”, spunea istoricul craiovean Toma Rădulescu.

Cei doi s-au îndrăgostit rapid și au decis să se căsătorească un an mai târziu. Deși Caterina era o femeie independentă și puternică, ea a fost mereu alături de Nicolae în toate momentele importante ale vieții sale.

Împreună, cei doi au avut o viață intensă și plină de evenimente. În calitate de diplomat, Nicolae a călătorit în toată lumea, iar Caterina l-a însoțit în multe dintre aceste călătorii. Ea a fost mereu alături de el, oferindu-i sprijin și consiliere în momentele dificile.

Caterina a jucat un rol important și în cariera politică a soțului ei. Ea a fost o femeie inteligentă și cultă, care a înțeles și a susținut viziunea politică a lui Nicolae. În calitate de soție a unui diplomat și politician, Caterina a avut acces la cercuri importante de putere și a folosit această influență pentru a ajuta cauzele în care credea. Se spune că Ecaterina Titulescu era prima persoană care asculta discursurile celebre ale soțului.

Doar moartea i-a despărțit

Din păcate, povestea de iubire dintre Nicolae și Caterina Titulescu a fost una scurtă. Nicolae a murit în 1941, la vârsta de 57 de ani, din cauza unei boli misterioase, la Cannes, unde se afla în exil. Caterina a murit la câțiva ani dupa Nicolae Titulescu, iar in testamentul sau a specificat faptul ca ramasitele lor pamantesti sa nu fie aduse in Romania decat dupa caderea regimului comunist. S-a respectat dorinta acesteia, numai că in tara au fost aduse doar cele ale lui Nicolae Titulescu, nu și rămășițele sale.

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?
Poți să ajungi din Norvegia în Coreea de Nord traversând o singură țară. Care este aceasta?
Între Norvegia și Coreea de Nord sunt peste 7.000 de km. Deși sunt state situate în două părți total opuse ale Globului, pentru a ajunge din Norvegia (Europa) în Coreea de Nord (Asia) trebuie... citește tot
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!
Care este țara cu cea mai mică densitate din lume? Poți să mergi zile în șir fără să dai de un om!
Populația unui stat nu este direct proporțională cu mărimea acestuia. Ba dimpotrivă. Statele care au suprafața mai mică au o densitate a populației mai mare. Totuși, nu cel mai mare stat... citește tot
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
Cine a fost românca pe care Michael Jackson a ținut să o viziteze la azil când a venit la București?
În anul 1992, Michael Jackson punea România pe harta lumii după ce alegea țara care doar ieșise din comunism destinația pentru unul dintre concertele sale din turneul „Dangerous World... citește tot