Petițiile online chiar funcționează?

18.12.2019
Petițiile online chiar funcționează?

Una două, când cineva are de gând să inițieze o acțiune civică face o petiție online și îi îndeamnă pe internauți să semneze această expunere prin care se formulează, de obicei, o cerere sau o revendicare. Totuși, cât sunt de importante petițiile online? Ține cineva cont de ele? A fost vreodată vreo petiție online luată în serios în România? Dar în străinătate?

Chiar dacă efectele nu se produc imediat și nu în toate cazurile, au existat și situații în care petițiile online au fost luate în serios. Doar dacă cererile au ajuns pe mâna autorităților competente și acestea din urmă le-au considerat îndreptățite.

De exemplu, în anul 2016, mai multe de 50.000 de oameni au cerut printr-o petiție Ministerului Mediului să respingă acordul depus pentru construcția a două microhidrocentrale pe râul Nera.

Microhidrocentralele ar fi secat complet râul. Membrii declic.ro, o comunitate independentă care s-a implicat în diferite cauze, a mers cu semnăturile la Ministerul Mediului. În ziua următoare Ministerul a decis că investiția în cele două microhidrocentrale nu este oportună și a blocat proiectul, spune un internaut pe blogul eftimie.net, la secțiunea de comentarii. Aceeași voce atrage atenția că petițiile funcționează de minune în străinătate acolo unde, de exemplu, în Regatul Unit al Marii Britanii, în urma unor semnături online, s-a interzis folosirea în agricultură a substanțelor care omoară albinele.

Toată lumea face petiții online

Din păcate, există o sumedenie de petiții care nu-și au locul în spațiul virtual. Motivul? Sunt greu de controlat și de oprit cei care inițiază astfel de cereri..

De exemplu, după cazul Caracal au existat petiții care au cerut reintroducerea pedepsei cu moartea. Inițiatorii nu știu că țara noastră nu poate introduce pedeapsa cu moartea pentru că este membră a Uniunii Europene, care nu permite această masură.

Pe site-ul petitiionline.com există o cerere unde inițiatorii vor ca Patriarhia României să se implice în salvarea animalelor. Tot aici se cere înființarea tribunalului animalelor. La finele anului 2019, această petiție avea peste 14.000 de semnături.

Petițiile online funcționează

La întrebarea „Petițiile online chiar funcționează?” răspunsul este „Uneori” și doar dacă cineva își asumă și petițiile cu pricina ajung pe mâna celor care pot să rezolve problema.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot