Iarna. Curiozități despre iarnă

de: Ana-Maria
18 11. 2021
Iarna

Iarna, cel mai rece anotimp al anului, este în zona temperat continentală între toamnă și primăvară. Este asociat cu temperaturi scăzute și vreme mohorâtă, dar acestea depind de locație. Cu cât o zonă se află mai departe de Ecuator, cu atât se confruntă cu temperaturi mai reci.

Temperaturile din regiunile ecuatoriale rămân relativ constante, în ciuda anotimpurilor schimbătoare. Acest lucru se datorează faptului că, datorită curbei Pământului, zonele ecuatoriale primesc mai multă lumină solară.

Iarna astronomică, ceea ce majoritatea oamenilor consideră că este iarnă, este definită de poziția Pământului în jurul Soarelui și variază de la solstițiul de iarnă până la echinocțiul de primăvară. Solstițiul de iarnă marchează momentul în care Soarele trece direct peste ecuator. În emisfera nordică cade în jurul datei de 21 decembrie, iar în emisfera sudică are loc în jurul datei de 21 iunie.

Cu toate acestea, atunci când se înregistrează și se compară datele climatice, este important să existe date stabilite care să poată fi comparate și, din acest motiv, se folosește o dată fixă ​​de 1 decembrie pentru a marca începutul iernii meteorologice.

Iarna. Curiozități despre iarnă

  • Nu ar fi ceva ieșit din comun să vezi zăpadă pe pământul Siberiei sau Minnesota. Dar zonele nordice nu au monopolul zăpezii, se știe că zăpada cade peste tot, de la deșertul Sahara până la Hawaii. Nici cel mai uscat loc de pe Pământ nu este imun. În 2011, deșertul Atacama din Chile a fost acoperit de aproape 32 de centimetri de zăpadă din cauza unui front rece rar din Antarctica.

  • Cantitatea exactă de apă conținută în zăpadă poate varia destul de semnificativ în funcție de modul în care s-a format zăpada, dar ca medie generală, fiecare 12 cm de zăpadă ar furniza 1 cm de apă.
  • În timpul unei furtuni de zăpadă se poate auzi un zgomot similar tunetului. Este un fenomen rar de iarnă, întâlnit în apropierea lacurilor. Când coloane de aer relativ calde se ridică de la sol și formează nori turbulenți de furtună pe cer în timpul iernii, există posibilitatea apariției zăpezii.
  • Mai sunt necesari câțiva factori pentru ca aceasta să apară, și anume aerul care este mai cald decât acoperirea norilor de deasupra acestuia și vântul care împinge aerul cald în sus. Fulgerele sunt mai greu de văzut iarna, iar zăpada atenuează uneori sunetul unui tunet.
  • În fiecare ianuarie (începutul sezonului de iarnă în emisfera nordică), Pământul atinge punctul de pe orbită care este cel mai apropiat de Soare. În ciuda unor concepții greșite comune, scăderea sezonieră a temperaturii nu are nimic de-a face cu distanța dintre planeta noastră și Soare. În schimb, are totul de-a face cu direcția în care se înclină axa Pământului, motiv pentru care cele două emisfere au parte de iarnă în perioade diferite ale anului.
  • Fulgii de zăpadă formează, de obicei, modele unice, dar există cel puțin un exemplu de fulgi de zăpadă identici în Cartea Recordurilor. În anul 1988, doi fulgi de zăpadă adunați dintr-o furtună din Wisconsin au fost confirmați a fi gemeni la un centru de cercetare atmosferică din Colorado, scrie mentalfloss.com.
  • În orașul Aomori din nordul Japoniei este mai multă zăpadă decât în orice alt oraș important de pe planetă. În fiecare an, se formează nămeți de peste 7 metri.
  • Fizica confirmă ceea ce probabil am știut încă din copilărie: zăpada umedă este cea mai bună pentru contruirea unui om de zăpadă.
  • Uneori zăpada se lipește perfect și uneori seamănă cu o pudră. Motivul pentru aceasta constă în călătoria fulgului de zăpadă în timp ce acesta cade prin atmosferă.
  • Fulgii de zăpadă care cad într-o atmosferă uscată și răcoroasă vor fi mici și pudrați și nu se vor lipi. Aceasta zăpadă uscată este ideală pentru schi, dar nu pentru construirea unui om de zăpadă.
  • Fulgii de zăpadă care formează zăpada umedă cad la temperaturi puțin mai calde de 0°C. Pe măsură ce cad, fulgii de zăpadă se topesc ușor în jurul marginilor și se lipesc împreună pentru a forma fulgi mari și grei. Aceștia se lipesc cu ușurință și sunt cei mai buni pentru o luptă cu bulgări de zăpadă și pentru a face oameni de zăpadă.

Care este diferența dintre ploaie înghețată și lapoviță

Ploaia înghețată și lapovița pot avea efecte înfricoșătoare asupra condițiilor de trafic, dar formațiunile lor diferă. Ambele tipuri de precipitații apar atunci când ploaia formată în aer cald de pe cer trece printr-un strat de aer rece lângă pământ.

Straturile mai groase de aer rece creează lapoviță, o formă mai densă de apă care este semiînghețată în momentul în care ajunge pe Pământ. Straturile mai subțiri nu dau ploii suficient timp pentru a îngheța până când atinge suprafața pământului, apoi formează un strat subțire de gheață oriunde cade.

Unii reni care trăiesc deasupra Cercului polar trăiesc în întuneric complet câteva săptămâni pe an. Pentru a se adapta la aceasta, o mică zonă de țesut din spatele retinei numită tapetum lucidum își schimbă culoarea de la o culoare aurie în lunile de vară la albastră în timpul iernii. Acest lucru permite ochilor renului să detecteze lumina ultravioletă și să vadă în întuneric.

Foto: Pexels.com