E adevărat că există locuri unde oamenii vorbesc fluierând?

12.09.2019
E adevărat că există locuri unde oamenii vorbesc fluierând?

Cum ar fi să nu ne spunem cuvinte ci să ni le fluierăm unul altuia. Pare incredibil? Este. Pare din viitor sau, mai degrabă, din trecut? Este adevărat că există locuri în lume unde oamenii vorbesc fluierând?

Unul dintre aceste locuri este insula La Gomera. Situată în arhipelagul Insulelor Canare, La Gomera este o insulă vulcanică cu adevărat specială. Aici, locuitorii folosesc fluieratul pentru a comunica între ei peste râpi.

Care este istoricul limbajului fluierat?

Fluieratul ca limbaj (El Silbo Gomero) a fost creat de către primii locuitori ai insulei, aborigenii din insulele Canare, și „vorbit”, de asemenea, în El Hierro, Tenerife și Gran Canaria. În secolul al XVI-lea, după cucerirea Insulelor Canare, ultimii guanches au adaptat fluieratul la limba spaniolă — în timp ce în limba originală, limba guanche, a dispărut definitiv.

Din cauza pericolului dispariției fluieratului ca limbaj, la începutul secolului al XXI-lea, practic din cauza progresului comunicațiilor și mai ales din cauza dispariției unor activități precum pășunatul, în care se folosea cel mai mult, Guvernul din Canare a prevăzut învățarea fluieratului în școală, și l-a declarat patrimoniu etnografic al insulelor Canare, în 1999.

Pe data 3- septembrie 2009, fluieratul din Insula Gomera, a fost înscris de către UNESCO în Lista reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, datorită eforturilor depuse de guvernul din insulele Canare. Isidro Ortiz Muñoz a predat cursuri de fluierat gomero în școlile de pe insulă. Se spune că fluieratul poate fi auzit și de la 6-7 kilometri depărtare.

Spania nu este singurul loc unde oamenii comunică fluierând. Există astfel de „vorbitori” și pe insula grecească Evia, sau în orașul turcesc Kuskoy. Oameni care fluieră sunt și într-un orășel din Pirineii Francezi și în mai multe comunități din Africa.

Cum sună El Silbo Gomero?

La Gomera, film românesc

Filmul „La Gomera”, al cincilea lungmetraj de ficţiune al lui Corneliu Porumboiu a fost lansat la finele anului 2019. Acesta prezintă povestea unui poliţist român corupt, implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia. Titlul filmului dă numele locului unde se desfăşoară o bună parte din acţiune. Personajul principal, interpretat de Vlad Ivanov, ajunge pe insula spaniolă La Gomera, unde învaţă un limbaj fluierat, care îl va ajută să elibereze un traficant aflat în arest, singurul din bandă care ştie unde sunt ascunşi banii. Din distribuție mai fac parte Catrinel Marlon sau Rodica Lazăr.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot