De ce Muntele Curcubeu din Peru arată astfel? Cum a apărut?

11.06.2020
De ce Muntele Curcubeu din Peru arată astfel? Cum a apărut?

Natura este cel mai de seamă creator. Muntele Vinicunca din Peru, cunoscuți sub denumirea de Muntele Curcubeu, este dovada vie că formele geografice nu încetează să ne surprindă. Totuși, cum a apărut acest munte?

Muntele Vinicunca se află în Peru, la o altitudine de 5200 de metri deasupra nivelului mării. Muntele este unic în lume printr-un colorit extrem de diversificat dispus în straturi. Astfel, asemeni unui curcubeu, sedimentele care formează muntele au culori diferite: ocru, turquoise, roz, lavandă, auriu, verde sau alb. Cum s-a ajuns aici?

Cum a apărut Muntele Curcubeu?

Ei bine, până nu cu mult timp în urmă, Muntele Vinicunca, un munte de origine vulcanică, era acoperit de zăpadă. Mai exact până în anul 2016. Topirea zăpezii cu care muntele era acoperit în ultimii ani a făcut vizibile depozitele de minerale rare (gresie, pietriș, sare, lut, alte minerale). O adevărată splendoare cromatică pentru privitori și pentru amatorii de fotografii inedite.

Muntele Curcubeu

Anual, locul cunoscut și sub denumirea de Muntele celor șapte culori este vizitat de zeci de mii de turiști, mulți dintre ei ajungând aici călare. Cea mai potrivită perioadă pentru a a ajunge la munte este luna august, ȋn timpul sezonului secetos. Trebuie menționat că vizitarea Muntelui Curcubeu trebuie pregătită din timp, deoarece corpul omnenesc are nevoie de o perioadă de adaptare la lipsa de oxigen de la peste 5.000 de metri altitudine.

În zilele ploioase, noroiul ȋmpiedică deplasarea, iar culorile Muntelui Curcubeu sunt mult mai şterse. De fapt, culorile muntelui își schimbă nuanțele în funcție de vremea de afară.

Oamenii distrug locul

Din păcate, în ultima perioadă, fluxul mare de turiști distruge frumusețea peisajului. Astfel, mlaștina de la poalele muntelui a secat și încet și sigur, în apropiere, se înalță un munte de gunoaie. La fel de viu colorat.

Vezi AICI imagini cu muntele Vinicunca!

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot