De ce Dealul Negru din județul Vâlcea poartă această denumire?

20.01.2020
De ce Dealul Negru din județul Vâlcea poartă această denumire?

Pentru a traversa Munții Carpați din județul Vâlcea în județul Argeș sau viceversa, călătorii sunt nevoiți să treacă peste faimosul „Deal Negru”, o formă de relief înaltă, cu un drum plin de serpentine, unde au loc anual accidente rutiere grave. Totuși, de ce Dealul Negru poartă această denumire?

Denumirea faimoasei forme de relief din zona localității Dedulești își are originile la sfârșitul anilor 1700. Se pare că numele are legătură cu „cătanele negre”, foști grăniceri năsăudeni, deveniți cunoscuți pentru că au fost la un pas să-l omoare pe Napoleon.

“Odată cu stoparea privilegiilor pentru românii care au făcut serviciul militar în armata imperială şi după înfrângerea răscoalei lui Horia, Cloşca şi Crişan, sute de familii din Mărginime au trecut munţii şi, la începutul veacului al XIX-lea, s-au aşezat aici”, a povestit în anul 2015 Gheorghe Muşat, primarul comunei vâlcene Milcoiu pentru ramnicuvalceaweek.ro.

Acesta a adăugat: “Au existat mai multe rânduri de venetici, care însă nu au fost primiţi cu ospitalitate de cei câţiva localnici care stăteau în cătune. Veneticilor li se spunea ‘Cătanele negre’ din cauza portului şi a faptului că fuseseră soldaţi în armata austriacă. A existat chiar şi o luptă aici, între românii locului şi românii transilvăneni, chiar în zona Dealului Negru, de aici şi numele pe care îl poartă azi. Evident că ardelenii au fost câştigători”.

Trebuie punctat faptul că, în România, mai există o formă de relief cu aceeași denumire situată între Parcul Național Apuseni și Cluj.

Care este cel mai înalt deal din România? Dar, din lume?

Dealul Chiciora este cel mai înalt deal din România, cu o altitudine de 1.218 m. Acesta face parte din Subcarpații Getici și este poziționat între văile Argeșului și cea a Vâlsanului. Prin comparație, cel mai înalt deal din lume este dealul Cavanal, situat în apropiere de Poteau, Oklahoma, în Statele Unite ale Americii. Acesta are o înălțime de 1999 de metri. Dacă ar fi avut peste 2.000 de metri, ar fi fost un munte.

Foto: universulargesean.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot