De ce câinii ciobănești din România poartă la gât un băț?

15.09.2021
De ce câinii ciobănești din România poartă la gât un băț?

În lume, există tot felul de legi, unele mai ciudate ca altele. Una dintre ele se găsește în România și prevede ca fiecare câine de la stână să poarte la gât un băț. O lege ciudată, care are totuși în spate o explicație logică. Aparent.

De ce câinii ciobănești au la gât un jujeu?

Nu este o glumă! Există o lege în România care prevede ca toți câinii de la stână să poarte la gât un băț, numit jujeu. Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor a dat această lege în anul 2003, care spune că „fiecare câine însoţitor al turmei sau cirezii de animale va purta, în cuprinsul fondurilor de vânătoare, jujeu, în conformitate cu prevederile Legii fondului cinegetic şi a protecţiei vânatului…”. Tot în legea respectivă sunt mai multe anexe, în care sunt prevăzute anumite standarde ale bățului în cauză.

  1. Jujeul este piesa de formă cilindrică, din material lemnos de esenţă tare, care se poartă de către câinii care însoţesc turmele şi cirezile pe fondurile de vânătoare.
  2. Jujeul se confecţionează prin strunjire şi are următoarele dimensiuni minime:
    • diametrul = 4 cm;
    • lungimea = 30 cm;
  3. Jujeul are fixată la jumătatea lungimii sale o brăţară metalică prinsă prin intermediul unui lanţ de zgarda de la gâtul câinelui.

Art. 2.

  1. Lungimea lanţului se stabileşte în funcţie de talia câinelui astfel încât jujeul să incomodeze deplasarea în alergare a câinelui.
  2. După montarea ansamblului, jujeul trebuie să stea în poziţie orizontală şi să fie poziţionat imediat sub nivelul articulaţiilor genunchilor membrelor anterioare ale câinelui, se arată în textul de lege.

Ca orice lege există sancțiuni pentru nerespectarea ei, iar cine nu pune în aplicare prevederile acesteia poate fi amendat. Cu toate acestea, este greu de crezut că cineva va veni și va măsura dacă bățul de la gâtul câinelui respectă standardele impuse de lege.

Ce este un jujeu?

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, jujeul este o „bucată de lemn atârnată la gâtul câinilor, spre a-i impiedica să alerge după vânat sau să treacă prin anumite locuri”. Așadar, obiectul cu pricina pare a fi unul ingenios și eficient în același timp.

De-a lungul timpului, ciobanii au căutat o metodă prin care să poată controla câinii de la stână atunci când sunt „în călduri”. În acele momente, patrupedul lăsa oile fără pază în fața animalelor sălbatice. Drept urmare, a apărut ideea legării de zgardă a unui lanț cu un băț, care să îi dea peste picioare și să nu mai alerge.

Legea din România prevede ca toți câinii ciobănești să poarte la gât un jujeu și pentru a proteja populaţiile de căprioare, cerbi, iepuri, vulpi şi chiar purcei de mistreţi.  Potrivit datelor statistice, acest câine face ravagii, atunci când nu poartă la gât un jujeu.

Foto: informatiahr.ro și discoverbucovina.info

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care este diferența dintre hotel și hostel?
Care este diferența dintre hotel și hostel?
Perioada verii a venit. Acest lucru înseamnă că din ce în ce mai mulți dintre colegii de birou sau prieteni vor pleca în concedii. Fie că vor merge la mare, la munte sau într-un City-Break de... citește tot
Ce este deviația de sept? Cum se poate trata?
Ce este deviația de sept? Cum se poate trata?
Respirația este una dintre funcțiile principale ale organismului. În ultimii ani, din ce în ce mai multe persoane au fost diagnosticate cu afecțiuni care le îngreunează respirația, în... citește tot
Care este pluralul la căpșună? Cum se spune corect, căpșuni sau căpșune?
Care este pluralul la căpșună? Cum se spune corect, căpșuni sau căpșune?
Fructul roșu cu gust dulceag este unul dintre preferatele românilor și nu numai. În fiecare an, începutul verii este îndulcit de venirea în grădini și piețe a căpșunilor. Fie că sunt... citește tot