De ce câinii ciobănești din România poartă la gât un băț?

15.09.2021
De ce câinii ciobănești din România poartă la gât un băț?

În lume, există tot felul de legi, unele mai ciudate ca altele. Una dintre ele se găsește în România și prevede ca fiecare câine de la stână să poarte la gât un băț. O lege ciudată, care are totuși în spate o explicație logică. Aparent.

De ce câinii ciobănești au la gât un jujeu?

Nu este o glumă! Există o lege în România care prevede ca toți câinii de la stână să poarte la gât un băț, numit jujeu. Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor a dat această lege în anul 2003, care spune că „fiecare câine însoţitor al turmei sau cirezii de animale va purta, în cuprinsul fondurilor de vânătoare, jujeu, în conformitate cu prevederile Legii fondului cinegetic şi a protecţiei vânatului…”. Tot în legea respectivă sunt mai multe anexe, în care sunt prevăzute anumite standarde ale bățului în cauză.

  1. Jujeul este piesa de formă cilindrică, din material lemnos de esenţă tare, care se poartă de către câinii care însoţesc turmele şi cirezile pe fondurile de vânătoare.
  2. Jujeul se confecţionează prin strunjire şi are următoarele dimensiuni minime:
    • diametrul = 4 cm;
    • lungimea = 30 cm;
  3. Jujeul are fixată la jumătatea lungimii sale o brăţară metalică prinsă prin intermediul unui lanţ de zgarda de la gâtul câinelui.

Art. 2.

  1. Lungimea lanţului se stabileşte în funcţie de talia câinelui astfel încât jujeul să incomodeze deplasarea în alergare a câinelui.
  2. După montarea ansamblului, jujeul trebuie să stea în poziţie orizontală şi să fie poziţionat imediat sub nivelul articulaţiilor genunchilor membrelor anterioare ale câinelui, se arată în textul de lege.

Ca orice lege există sancțiuni pentru nerespectarea ei, iar cine nu pune în aplicare prevederile acesteia poate fi amendat. Cu toate acestea, este greu de crezut că cineva va veni și va măsura dacă bățul de la gâtul câinelui respectă standardele impuse de lege.

Ce este un jujeu?

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, jujeul este o „bucată de lemn atârnată la gâtul câinilor, spre a-i impiedica să alerge după vânat sau să treacă prin anumite locuri”. Așadar, obiectul cu pricina pare a fi unul ingenios și eficient în același timp.

De-a lungul timpului, ciobanii au căutat o metodă prin care să poată controla câinii de la stână atunci când sunt „în călduri”. În acele momente, patrupedul lăsa oile fără pază în fața animalelor sălbatice. Drept urmare, a apărut ideea legării de zgardă a unui lanț cu un băț, care să îi dea peste picioare și să nu mai alerge.

Legea din România prevede ca toți câinii ciobănești să poarte la gât un jujeu și pentru a proteja populaţiile de căprioare, cerbi, iepuri, vulpi şi chiar purcei de mistreţi.  Potrivit datelor statistice, acest câine face ravagii, atunci când nu poartă la gât un jujeu.

Foto: informatiahr.ro și discoverbucovina.info

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 18 august este cea de-a 230-a zi a calendarului gregorian și a 231-a zi în anii bisecți. În această zi s-au consemnat de-a lungul timpului multe evenimente care au marcat istoria lumii...
Cele mai noi articole
De ce moldovenii au înlocuit vocala E cu I? Ei mănâncă „lapti”, „carni” sau „legumi”…
De ce moldovenii au înlocuit vocala E cu I? Ei mănâncă „lapti”, „carni” sau „legumi”…
România este o țară mare și limba română este vorbită diferit în funcție de regiunea unde este folosită. Avem o mulțime de dialecte și un român poate fi identificat după zona din care... citește tot
Cum era viața acum 100 de ani în București? „Românii nu mâncau acasă, ci numai în oraș”
Cum era viața acum 100 de ani în București? „Românii nu mâncau acasă, ci numai în oraș”
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era... citește tot
Diferența dintre taifunuri și uragane- care sunt mai periculoase?
Diferența dintre taifunuri și uragane- care sunt mai periculoase?
Cine nu a auzit despre taifunuri și uragane? Taifunurile și uraganele, ambele sunt furtuni tropicale, și sunt destul de ușor de confundat. Acestea lovesc zonele de coastă, provoacă stricăciuni... citește tot