Cum îngrijești o orhidee? Iată câteva sfaturi utile de urmat!

23.12.2020
Cum îngrijești o orhidee? Iată câteva sfaturi utile de urmat!

Mulți oameni iubesc plantele și florile, însă de teama de a nu le îngriji corect se feresc de anumite specii. Printre acestea se numără și orhideele. Deși nu sunt plante tradiționale care cresc în pământ obișnuit, acestea pot fi ușor de întreținut.

Cum se îngrijește orhideea?

Adevărul este că îngrijirea orhideelor ​​nu este dificilă, este doar diferită față de restul florilor. Orhideele au reputația de a fi dificil de cultivat comparativ cu alte soiuri de plante de casă. Cu o îngrijire adecvată, o orhidee poate fi înflorită luni întregi în fiecare an și poate trăi o perioadă îndelungată.

În acest sens, orhideele sunt o alegere excelentă în ceea ce privește plantele înflorite. O colecție de orhidee bine îngrijită și variată poate asigura o înflorire continuă în fiecare zi a anului. O bună îngrijire a orhideelor ​​necesită doar câteva cunoștințe de bază despre orhidee și modul în care acestea cresc.

Majoritatea orhideelor necesită apă o dată pe săptămână. De evitat udarea excesivă, deoarece acest lucru poate duce la putrezirea rădăcinilor. Se așează orhideea într-un loc luminos, orientat spre est sau vest. Foarte important este ca săptămânal să se adăuge un îngrășământ special pentru orhidee.

Orhideele au diverse nevoi de îngrijire

Familia orhideelor ​​are peste 880 de tipuri diferite (numite genuri) și peste 22.000 de specii. Aceste numere cresc în fiecare an, făcând orhideele cele mai mari și mai diverse familii de plante cu flori.

Majoritatea orhideelor ​​sunt plante tropicale care trăiesc ca epifite sau „plante aeriene” agățate de copaci pentru sprijin. Unele orhidee sunt litofite sau „plante de piatră” care cresc pe sau printre roci.

Restul orhideelor ​​sunt terestre care cresc în resturi lutoase. Cu o familie de plante atât de diversă, este dificil de găsit îndrumări generale despre îngrijirea orhideelor. Cu toate acestea, există doar câteva zeci de specii produse pe scară largă și chiar mai puține care sunt disponibile la o pepinieră locală.

Plantele vândute la pepiniere, floriști, lanțuri de magazine și produse alimentare sunt probabil hibrizi. Acești hibrizi au fost creați prin încrucișarea diferitelor specii și, uneori, a diferitelor genuri pentru a se reproduce în caracteristici de dorit, cum ar fi culoarea, parfumul, mărimea florilor și ușurința de îngrijire și să reproducă multe dintre aspectele provocatoare de îngrijire ale speciilor de orhidee pure.

Sfaturi utile pentru îngrijirea unei orhidee

Hibrizii de orhidee de astăzi sunt plante de casă și sunt relativ ușor de îngrijit atunci când sunt cunoscute nevoile lor de bază.

Cele mai bune amestecuri de orhidee conțin medii speciale care promovează un drenaj sănătos și un flux de aer bun. Este important de reținut că orhideele nu cresc în murdărie, le va sufoca rădăcinile și va ucide planta.

Orhideele necesită suporturi speciale în care să crească. Cel mai bun suport pentru o orhidee este cel care se potrivește cel mai bine tipului de orhidee și condițiilor în care crește.

Condițiile de pe o verandă dintr-o zonă rece sunt diferite de o casă încălzită, însă orhideele, cu îngrijire adecvată, pot prospera în ambele situații. Adesea un amestec din mai multe ingrediente aduc caracteristici unice plantei. Scopul este același, să creezi un spațiu favorabil, deschis și aerisit care să aducă orhideei cantitatea adecvată de umiditate pentru nevoile sale.

Orhidee

Orhideele nu cresc în ghivece obișnuite. Le punem în ghivece pentru confortul nostru. Rădăcinilor lor le place să respire și să fie libere. Este perfect ca rădăcinile de orhidee să crească în afara ghiveciului. Din păcate, casele noastre nu sunt suficient de umede pentru a susține bine epifitele.

Deci, o oală poate menține umezela în jurul rădăcinilor. Secretul creșterii orhideelor ​​sănătoase este creșterea rădăcinilor sănătoase. Plantele obișnuite în ghiveci sunt judecate după creșterea frunzelor. Pentru orhidee, creșterea rădăcinii este cel mai bun indicator al sănătății plantei. Orhideele cultivate în ghivece putrezi sau să sufoca rădăcinile.

Deoarece obținerea unui echilibru bun de umiditate este atât de important pentru îngrijirea optimă a orhideelor, mulți cultivatori de orhidee aleg ghivece de orhidee transparente, astfel încât să fie mai ușor de văzut rădăcinile.

Se crede că rădăcinile orhideelor ​​se implică în fotosinteză, ceea ce are sens, având în vedere că cresc expuse la lumină, iar ghivecele transparente fac posibilă fotosinteza prin rădăcini. Ghivecele albe permit, de asemenea, să treacă o lumină prin ele.

Ghivecele transparente din plastic facilitează vizualizarea rădăcinilor și se poate observa cantitatea de apă. Spre deosebire de cele din argilă, ghivecele din plastic sunt ușor de curățat, dezinfectat și reutilizat. Ghivecele transparente din plastic sunt o modalitate excelentă de a urmări ceea ce se întâmplă în ghiveci, fără a deranja planta.

De câtă lumină au nevoie orhideele?

Lumina poate varia pentru orhidee și înțelegerea cantității adecvate de lumină este esențială pentru îngrijirea lor. O lumină inadecvată inhibă înflorirea acestora. În funcție de specie, orhideele reacționează diferit la tipul de lumină. Dacă orhideele care au nevoie de lumină puternică vor rămâne în interior, multe nu vor înflori fără un fel de lumină suplimentară, cu excepția cazului în care se află într-o seră foarte luminată.

În casele noastre avem luminile aprinse noaptea și avem tendința de a păstra un program regulat pe tot parcursul anului, ceea ce poate încurca ceasul natural al orhideei.

Și temperatura este diferită în funcție de tipul de orhidee. Unele orhidee se folosesc de diferențele de temperatura ca un indiciu pentru a le informa că anotimpurile se schimbă și este timpul să se pregătească să înflorească. Din nou, faptul că mulți oameni preferă o temperatură destul de consistentă în casele lor este în contradicție cu mediul natural al orhideei.

Unele orhidee cresc în mod natural la cald, în timp ce altele sunt intermediare sau cresc la rece. Orhideele cu creștere la o temperatură mai rece pot fi apropiate de o fereastră rece sau într-un loc mai rece din casă.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot