Comparație între diferitele tipuri de pompe de căldură: aer, sol și apă – ce trebuie să știți?

03.06.2024
Comparație între diferitele tipuri de pompe de căldură: aer, sol și apă – ce trebuie să știți?

Pompele de căldură diferă în funcție de sursa din care își extrag căldura. Printre altele, acest lucru determină eficiența și randamentul echipamentului. Aflați care sunt cele mai importante diferențe dintre pompele de căldură cu sursă din sol, apă și aer. Aceste cunoștințe vă vor ajuta cu siguranță să potriviți tipul de echipament cu nevoile și așteptările clienților dumneavoastră.

Pompa de căldură cu sursă din aer – caracteristici

Pompele de căldură cu sursă din aer sunt împărțite în două tipuri:

Primele extrag căldura din aerul din exteriorul clădirii și apoi o transportă în încăperi prin intermediul grilelor de ventilație. O astfel de pompă poate funcționa și ca aparat de aer condiționat. O unitate aer-apă asigură un nivel ridicat de confort termic – transferând căldura către circuitul de încălzire și către rezervoarele de apă caldă menajeră.

Acest tip de echipament de încălzire este cel mai popular în rândul constructorilor, în principal datorită instalării sale fără probleme și a lipsei de cerințe legate, de exemplu, de executare a unor orificii de foraj sau de accesul la un rezervor de apă.

Ce merită să știți despre o pompă de căldură cu sursă din sol?

Pompele de căldură cu sursă din sol se caracterizează printr-o eficiență ridicată, indiferent de condițiile meteorologice. Cu toate acestea, sunt considerabil mai scumpe decât unitățile cu sursă din aer, din cauza necesității de a executa găuri de foraj pentru a exploata energia geotermală.

Colectoarele pot fi instalate în două moduri. Primul constă în instalarea unor schimbătoare de căldură orizontale. Cu toate acestea, este o soluție potrivită doar pentru parcelele de dimensiuni adecvate. Trebuie să se execute foraje la o adâncime de aproximativ 1-1,5 metri, iar țevile trebuie să fie așezate orizontal. Suprafața ocupată va depinde de tipul și umiditatea solului și de capacitatea pompei de căldură.

Instalarea unui colector vertical este un proiect mai scump, dar mai eficient. În acest caz, este necesar să se execute o gaură de foraj la o adâncime mare, chiar și până la 100 de metri. Totul depinde de condițiile climatice din zonă. Un schimbător de căldură este apoi amplasat în gaura de foraj.

Care sunt caracteristicile unei pompe de căldură cu sursă de apă?

Aceste pompe de căldură au nevoie de o sursă de căldură, care poate fi un rezervor de apă situat pe parcelă, în apropierea acesteia sau un puț de adâncime. În acest ultim caz, este necesar să se construiască o groapă de captare destinată să extragă apa și căldura din ea, precum și o groapă de evacuare în care este trimis lichidul răcit.

Pompa de căldură cu apă se distinge prin eficiența energetică ridicată, dar este costisitoare și nu este întotdeauna posibilă instalarea acesteia.

Pompe de căldură – rezumat

La alegerea tipului de pompă de căldură trebuie să se țină cont în primul rând de localizarea clădirii, de suprafața terenului, de cerințele energetice și de preferințele investitorului. Dispozitivele care extrag căldura din apă sau din sol sunt foarte eficiente, dar utilizarea lor nu este întotdeauna posibilă din cauza împrejurimilor clădirii. Pe de altă parte, o pompă de căldură cu sursă de aer este cel mai comun mod de a încălzi o casă și de a furniza apă caldă menajeră.

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot