Cine a fost Papillon, personajul real care a inspirat filmul?

16.12.2020
Cine a fost Papillon, personajul real care a inspirat filmul?

Filmul „Papillon” regizat de Michael Noer este o dramă biografică care relatează povestea condamnatului francez Henri Charrière (poreclit Papillon) și povestea extraordinară a încarcerării și evadării sale dintr-o închisoare de maximă siguranță situată pe Insula Diavolului în Guyana Franceză.

Filmul a fost bine primit la premiera inițială la Festivalul Internațional de Film din Toronto din 2017 și a atras din nou atenția asupra încarcerării lui Charrière și a evadărilor dese și miraculoase, pe care fostul condamnat le-a detaliat în autobiografia sa cu același nume în anul 1969.

La lansare, cartea a fost foarte bine vândută în Franța, câștigând faimă și primind aprecieri din partea criticilor de film. Cartea „Papillon” a fost un bestseller și-a câștigat locul pe lista clasicilor moderni.

Popularitatea sa a făcut ca Franklin J. Schaffner să-l adapteze într-un lungmetraj în anul 1973, cu Steve McQueen în rolul Charrière și Dustin Hoffman în rolul lui Louis Dega, un coleg condamnat care, în schimbul protecției lui Papillon, este de acord să finanțeze marea evadare.

Cea mai recentă adaptare îl va vedea pe Charlie Hunnam să preia rolul lui Charrière și Rami Malek, cel al lui Dega.

Viața timpurie a lui Henri Charrière

Născut din părinți profesori, în sudul Franței în anul 1906, Henri Charrière a căutat aventura în propriile condiții chiar de la început. După un stagiu în marină în urma școlii sale, Charrière a căzut rapid în lumea interlopă a Parisului.

Poreclit „Papillon” datorită tatuajului unui fluture pe piept („Papillon” fluture în franceză), Charrière a început ca un gangster în capitala Franței. Slujbele sale erau să fure și să spargă seifuri, două abilități care l-au pus în harul bun al mafioților locali (unele arhive spuneau, de asemenea, că era un proxenet).

Povestea adevărată a lui Papillon

În anul 1931, Charrière a fost condamnat pe nedrept pentru uciderea unui proxenet pe nume Roland Le Petit și ulterior condamnat la închisoare pe viață, precum și la zece ani de muncă silnică. A fost încarcerat în închisoarea din Caen, după care a fost transferat în închisoarea St-Laurent-du-Maroni din Guyana Franceză continentală.

Așa au început evadările și capturările repetate, experiențele aproape de moarte, căutările de răzbunare împotriva celor despre care simțea că i-au făcut nedreptate și un scurt interludiu unde a fost adoptat ca membru al unui trib local amerindian.

Pe cât de spectaculos și fantastic pare, autenticitatea cărții lui Charrière a fost pusă în discuție de mai multe ori în trecut de câțiva istorici consacrați. Înclinația sa pentru povestire combinată cu faptul că unele exemple din carte sunt asemănătoare cu relatările înregistrate de René Belbenoît în romanul său din 1938 „La Guillotine Sèche” („Ghilotina uscată”) a împins criticii să afirme că doar 10 % din biografie reprezintă adevărul.

Charrière, însă, a insistat că evenimentele pe care le-a notat au fost veridice și exacte. Există argumente care susțin ambele părți, dar majoritatea a fost de acord că este puțin probabil ca adevărul să fie în versiunea sa a poveștii.

„Papillon” reprezintă o perioadă de 14 ani din viața lui Charrière între 1931 și 1945 după condamnarea sa de crimă și până la eliberarea sa finală dintr-un lagăr de detenție mobil din El Dorado, Venezuela. Aflând despre violența și crimele frecvente în rândul condamnaților din colonia închisorii unde se afla, Charrière a început aproape imediat să-și comploteze evadarea, împrietenindu-se cu Dega, un fost bancher condamnat pentru falsificare, pentru a-l ajuta în căutarea sa. De asemenea, și-a unit forțele cu alți doi bărbați, Clousiot și André Maturette, pentru a scăpa din închisoare.

Papillon – cartea

Urmează o călătorie cu barca la Trinidad și aici diferă filmul și cartea. În timp ce caracteristica Noer pune accentul pe alianța improbabilă a lui Charrière cu ciudatul Dega și prietenia pe viață a perechii după ieșirea din St-Laurent-du-Maron, autobiografia sa îl duce pe cititor prin călătoria sa nomadă în și din închisorile din America de Sud și luptele sale cu forțele de ordine.

În timp ce era ajutat de o familie britanică și de un episcop olandez, libertatea lui Charrière la Trinidad a fost de scurtă durată. El a fost capturat pe coasta Columbia și încarcerat încă o dată. Apoi a conceput o a doua evadare care s-a dovedit mult mai fructuoasă.

În timpul fugii sale, a intrat în peninsula Guajira, o regiune ocupată de amerindieni și s-a infiltrat într-un sat a cărui ocupație principală era pescuirea perlelor. A continuat să curteze două surori adolescente și le-a lăsat însărcinate pe amândouă, petrecând următoarele câteva luni în fericire înainte de a se decide să căute răzbunare. A fost o decizie pe care a regretat-o în cele din urmă.

La întoarcerea în civilizație, a fost imediat capturat și închis la Santa Marta și apoi transferat la Barranquilla, înainte de a fi extrădat înapoi în Guyana Franceză și condamnat la doi ani de izolare. Experiența a fost una îngrozitoare. Charrière a scris că a fost închis tot timpul și nici măcar nu a fost lăsat să iasă pentru aer curat sau pentru exerciții fizice.

El a petrecut următorii 11 ani intrând și ieșind din închisorile din Guyana Franceză, cu scurte perioade de libertate. A avut nenumărate încercări de evadare, dar cele mai multe au eșuat, stârnindu-i pe cei care îl păzeau și rezultând alte 19 luni de izolare.

Planuri de evadare

Charrière nu a fost creativ în comploturile sale. Unul dintre planuri a fost să simuleze o boală mintală pentru a scăpa de pedepsele cu moartea pentru tentativa de evadare a regimului pro-nazist Vichy, înființat pe atunci, deoarece prizonierii nebuni nu puteau fi condamnați la moarte din nici un motiv. Dar cel mai ingenios plan al său a fost să solicite personal un transfer în Insula Diavolului.

El a studiat apele și a descoperit că fiecare al șaptelea val era suficient de mare pentru a transporta un obiect plutitor suficient de departe în mare încât să se îndrepte spre continent. A experimentat aruncând saci de nuci de cocos în golf. A urmat o ultimă evadare cu un coleg prizonier pirat, care a avut ca rezultat eliberarea sa permanentă în 1941.

Ambii bărbați au sărit în golf, folosind saci de nuci de cocos ca plute improvizate, iar al șaptelea val i-a dus în ocean. După câteva zile în care au fost purtați de curenții de apă, supraviețuind cu nimic altceva decât cu pulpă de nucă de cocos, cei doi au ajuns în Guyana continentală.

În timp ce partenerul său a fost prins în nisipuri mișcătoare, Charrière a reușit să se îndrepte spre o siguranță relativă înainte de a fi din nou capturat. Autoritățile guyaneze l-au închis un an la Wakenaam și l-au eliberat ca cetățean guyanez după 12 ani petrecuți prin sistemul penitenciar din America de Sud.

Ultimii ani din viață

La eliberarea finală, s-a stabilit în Venezuela, s-a căsătorit cu o femeie venezueleană și a continuat să deschidă restaurante în Caracas și în Maracaibo. El a atins chiar un fel de statut de celebritate, urmând să apară în numeroase programe de televiziune locale înainte de a opta să se mute înapoi în țara sa natală și să-și scrie povestea remarcabilă.

Și-a petrecut ultimii ani strângând banii obținuți din vânzările cărții sale. Viața Charrière s-a încheiat la 29 iulie 1973, acesta murind de cancer de gât.

Vezi AICI trailerul filmului Papillon!

Foto: All That’s Interesting

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și vedeți-vă de treabă!”
Momentul în care generalul rus Serghei Trofimenco a trimis 11.000 de soldați români la moarte: „Ăsta e ordinul! Nu mai discutați și ...
În vara anului 1940, în plin Război Mondial, prin ultimatumul și dictatele consecutive pactului Hitler-Stalin, țara noastră este silită să cedeze Bucovina de Nord, Ținutul Herței și... citește tot
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
Fructe și legume din piață sau de la supermarket? Ce dezavantaje ai dacă cumperi legume de la țărani? Dar avantaje?
De ani buni pe piața din România se dă o luptă acerbă între supermarketuri și producătorii locali. Alegerea nu este întotdeauna ușoară și răspunsul la întrebarea: „De unde să facem... citește tot
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot