Ce trebuie să faci ca să te înscrii într-un partid?

12.02.2020
Ce trebuie să faci ca să te înscrii într-un partid?

Dacă vrei să te înscrii intr-un partid este bine să analizezi viața politică și ce oferă fiecare formațiune membrilor săi. În principiu, pentru a putea să te înscrii într-un partid trebuie să respecți câteva reguli: să ai peste 18 ani și să accepți să aderi la Statutul, Codul Etic şi Programul partidului şi să le respecți. Totodată, trebuie să nu fi săvârşit grave abuzuri sau nereguli în funcţii publice sau politice și să nu ai interzis, prin hotărâre judecătorească definitivă, exercitarea drepturilor politice sau cetăţeneşti.

Dacă ai îndeplinit aceste condiții te duci la sediul partidului cu buletinul și depui o cerere de adeziune. În câteva zile vei primi acasă carnetul de membru de partid.

În general, partidele au trei categorii de membri: simpatizanţi, activi şi de onoare. Membru simpatizant este acel membru nou înscris. Pentru a deveni membru activ, înseamnă să crești în grad în partid. Acest lucru presupune să fii votat în ceea ce se numeşte Birou Politic teritorial, pe baza unei cereri adresate preşedintelui de filială şi pe baza raportului de evaluare a activităţii prezentate de organizaţia din care faci parte, semnat de preşedintele organizaţiei. Membru de onoare este o categorie cvasi-inaccesibilă.

Trebuie specificat că unele partide au stipulat unele condiții suplimentare pentru cei care vor să devină membrii lor. De exemplu, dacă vrei să te înscrii în PNL trebuie să nu fi fost colaborator al Securității.

Cât te costă să fii membru de partid?

Fiecare membru de partid are posibilitatea să își susțină financiar formațiunea politică prin donaţii care pot fi făcute atât pe persoană fizică, cât şi juridică. Cu cât urci mai mult pe scara ierarhică în partid cu atât plătești mai mult.

De exemplu, în PSD un membru de partid care este pensionar plătea în 2020 o cotizaţie de un leu pe lună. Membrii care sunt angajaţi, plăteau câte cinci lei. Membrii Biroului Politic plăteau câte 50 de lei, consilierii locali plăteau o sută de lei, parlamentarii cotizau cu 150 de lei.

Trebuie specificat că nu poți face parte din două partide în același timp. Dacă, de exemplu, ești înscris în PSD și te duci și te înscrii și în PNL, adeziunea la cel de al doilea partid se consideră demisie de drept din primul partid politic din care faci parte.

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot