Ce s-a întâmplat azi, 4 iunie?

04.06.2021
Ce s-a întâmplat azi, 4 iunie?

4 iunie este cea de-a 155 zi a calendarului gregorian. Site-ul Shtiu.ro îți prezintă o serie de evenimente din istorie care au avut loc pe data de 4 iunie.

Ce s-a întâmplat azi, 4 iunie?

105  Împăratul Traian pleacă din Roma pentru a purta al doilea război împotriva dacilor. Trupele romane au părăsit Roma la 4 iunie 105, îmbarcându-se la Brundisium. Traian este întâmpinat de o solie dacă, care îi cere pace. Traian nu acceptă condițiile impuse de Decebal. Războiul este câștigat de romani care reorganizează Dacia ca pe o provincie romană. Aceștia stabilesc capitala la Sarmisegetuza.

1920 Se încheie Tratatul de la Trianon între Puterile Aliate și Ungaria. Aceasta este ziua în care sunt recunoscute pe plan internațional unirea României cu Transilvania, Banat, Crișana și Maramureș. Delegatia română la Conferinta de la Paris este condusă de primul ministru I.I.C. Brătianu

1937 au fost folosite pentru prima oară cărucioarele de supermarket. Se întâmpla într-un supermarket din Oklahoma City, Statele Unite ale Americii. Inventatorul este un anumit Sylvan Goldman, cel care era și patronul lanțului de supermarketuri Humpty Dumpty.

1939 se naște la Dolhasca (astăzi Suceava) actorul Alexandru Arșinel

1970 Tonga își câștigă independența față de Marea Britanie

1975 se naște, la Los Angeles, actrița Angelina Jolie. Printre cele mai cunoscute filme în care apare americanca se numără „Maleficent”, „The tourist”, „Mr. & Mrs. Smith”, „Gone in Sicty Seconds”, „Lara Croft: Tomb Raider” sau „Cleopatra”.

Angelina Jolie

 

1989 au avut loc tragicele evenimente din Piața Tiananmen, după ce armata chineză a invadat piața și a reprimat sângeros mișcarea de la Beijing. Cele câteva zeci de mii de tineri prezenți în piață manifestau pentru reforme democratice și pentru inițierea unui dialog cu guvernul comunist. Sute de oamenii au fost uciși și mii au fost răniți, dar Guvernul Chinez nu a făcut niciodată publice datele acestei opresiuni.

2004 se inaugurează „Water Park” cel mai mare parc acvatic din România (40.000 mp și o capacitate de 5.000 de persoane). Sute de oameni participă la evenimentul de deschidere.

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot