Ce s-a întâmplat azi, 2 noiembrie?

02.11.2021
Ce s-a întâmplat azi, 2 noiembrie?

Ziua de 2 noiembrie este cea de 306-a zi a calendarului gregorian și a 307-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 59 de zile.

La 2 noiembrie 1947 a avut loc primul și singurul zbor al ambarcațiunii zburătoare „Spruce Goose” a lui Howard Hughes în Long Beach Harbor, California. A zburat aproximativ un kilometru jumătate la o altitudine de 22 m timp de un minut.

Costând 25 de milioane de dolari, Hercules cu opt motoare din lemn de 200 de tone a fost cel mai mare avion din lume, proiectat, construit și pilotat de Hughes. Mai târziu a devenit o atracție turistică alături de nava Queen Mary la Long Beach și de atunci a fost mutată în Oregon.

Ce s-a întâmplat azi, 2 noiembrie?

1721 – Petru I a fost proclamat împărat al tuturor Rusiei.

1816 – Unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai Școlii Ardelene, Gheorghe Șincai, a încetat din viață.

1852 – Franklin Pierce a fost ales președinte al SUA.

1864 – S-a decis printr-un decret inaugurarea Școlii de bele-arte din București. După o lună jumătatea a avut loc inaugurarea oficială (26 decembrie 1864).

1875 – Verney Camerun ajunge la Benguela în Angola, de pe coasta de est a Africii, primul european care traversează Africa ecuatorială.

1914 – Marea Britanie a anexat Ciprul. În aceeași zi, Marea Britanie a declarat întreaga Marea Nordului zonă militară, iar Rusia a declarat război Imperiului Otoman.

1919 – Alegeri pentru primul Parlament al României.

1930 – Haile Selassie a fost încoronat împărat al Etiopiei.

1944 – Lagărul de concentrare de la Auschwitz a început gazarea deținuților.

1949 – Țările de Jos recunosc fosta sa colonie Indonezia ca stat suveran.

1962 – În timpul crizei rachetelor cubaneze , președintele John F. Kennedy a anunțat la televizor că „bazele sovietice din Cuba sunt demontate, rachetele lor și echipamentele aferente sunt depozitate, iar instalațiile fixe de la aceste locuri sunt distruse”.

1983 – Michael Jackson a lansat în întreaga lume single-ul „Thriller”.

2002 – Poliția armată a arestat o bandă internațională care plănuia să o răpească pe Victoria Beckham și pe fiii ei Brooklyn și Romeo pentru o răscumpărare de 5 milioane de dolari.

2019 – A încetat din viață muzicianul român, fost solist al cunoscutei trupe Compact, Leo Iorga.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot