Ce s-a întâmplat azi, 19 ianuarie?

19.01.2022
Ce s-a întâmplat azi, 19 ianuarie?

Ziua de 19 ianuarie este cea de 19-a zi a calendarului gregorian și a 20-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 346 de zile.

La 19 ianuarie 1983, Apple anunță „The Apple Lisa” primul computer personal comercial care are o interfață grafică pentru utilizator și un mouse pentru computer. Lisa a fost vizată de companii și a costat 9.995 USD (peste 20.000 USD în banii de astăzi) și, din cauza costului său ridicat, nu a avut niciodată impactul pe care Apple spera.

 

Ce s-a întâmplat azi, 19 ianuarie?

1942 – În mijlocul celui de-al Doilea Război Mondial, U Saw, premierul Birmaniei (actualul Myanmar), a fost arestat de britanici pentru că a conspirat cu japonezii. Această arestare a fost ca reacție la o tentativă de lovitură de stat (preluare) a „Țării Kipling” de 14.000.000 de oameni, pe care U Saw a încercat să o predea japonezilor.

Cu un an înainte, U Saw făcuse o călătorie la Londra, Anglia, pentru a vorbi cu Winston Churchill despre statutul Birmaniei după al Doilea Război Mondial. În acest moment al istoriei (în jurul datei de 19 ianuarie 1942 ) Birmania era folosită ca bază pentru care britanicii puteau forma un atac împotriva japonezilor. Japonezii plănuiau să se mute spre Singapore din Malaya (parte din Malaezia actuală) la acea vreme.

1948 – Regimul comunist s-a instalat în România, iar la această dată s-au desființat barourile de avocați.

1966 – Indira Gandhi devine șef al Partidului Congresului și astfel prim-ministru al Indiei. Ea a fost prima femeie șef de guvern din India.

1981 – Oficialii americani și iranieni semnează Acordurile de la Alger în Algeria pentru eliberarea a 52 de ostatici americani ținuți de studenți islamiști în ambasada americană de la Teheran, după 14 luni de captivitate.

1983 – Klaus Barbie (măcelarul din Lyon) este arestat în Bolivia și extrădat în Franța pentru a fi judecat pentru crime împotriva umanității. Ulterior a fost condamnat și condamnat la închisoare pe viață.

2012 – Schioarea canadiană de freestyle Sarah Burke a murit după ce a suferit o leziune cerebrală traumatică în Park City, Utah, pe 11 ianuarie. Burke a fost unul dintre cei mai cunoscuți sportivi din domeniul ei.

2013 – James Hood, unul dintre primii studenți afro-americani care au intrat la Universitatea din Alabama, a murit la vârsta de șaptezeci de ani. Hood a fost un cunoscut activist pentru drepturile civile care a făcut mult pentru a lupta împotriva segregării rasiale în Alabama în anii 1960.

Foto: depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot