Ce s-a întâmplat azi, 13 august?

13.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 13 august?

Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre.

Într-o zi de 13 august 1595, Mihai Viteazul, domn al Ţării Româneşti (1593-1601), învingea la Călugăreni oastea otomană condusă de Sinan-Paşa, al cărui obiectiv era transformarea Țării Românești în pașalâc.

Shtiu.ro trece în revistă câteva dintre cele mai semnificative evenimente derulate într-o zi de 13 august.

Ce s-a întâmplat azi, 13 august?

1595 Mihai Viteazul, domn al Ţării Româneşti (1593-1601), învinge la Călugăreni oștile otomane invadatoare conduse de Sinan-Paşa.

1864 Alexandru Ioan Cuza promulgă printr-un decret Legea rurală prin care erau împroprietărite 463.554 de familii de ţărani.

1888 Se naște John Logie Baird, care avea să fie considerat părintele televizorului. (d. 14 iunie 1946).

1899 Se naște Sir Alfred Hitchcock, regizor şi scriitor britanic (filmografie: „Psihoză”, „Cazul Paradine”, „O crimă aproape perfectă”, „Păsările”) (m.29.04.1980).

1900 Nava „Deutschland” stabilește un nou record de traversare a Oceanului Atlantic, îmbunătățind cu 8 ore precedenta performanță de 5 zile, 19 ore şi 45 minute deținută până atunci de vasul „Kaiser Wilhelm der Grosse”.

1920 Începe Bătălia de la Varșovia (cunoscută și sub numele de „Miracolul de pe Vistula”), etapa finală a Războiului Polono-Sovietic (1919-1921).

1926 Se naște Fidel Alejandro Castro Ruz, dictatorul comunist al Cubei și conducătorul revoluției cubaneze din anii 1958-1959 care a răsturnat dictatura generalului Fulgencio Batista. În 1959, cel mai longeviv dictator comunist devenea primul şef al unui guvern socialist dintr-un stat al emisferei vestice (m. 2016).

1937 În timpul celui de-al Doilea Război Chino-Japonez, începe Bătălia de la Shanghai terminată cu capturarea orașului Shanghai de către japonezi.

1946 În şedinţa plenară a Conferinţei de Pace de la Paris ia cuvântul şeful delegaţiei române, Gheorghe Tătărescu, care expune punctul de vedere al statului nostru. El cere recunoaşterea calităţii de cobeligerant al Românei, modificarea unor clauze economice şi adeziunea României la principiile Cartei ONU. Totuşi, României i s-a impus plata unor reparaţii de război păgubitoare.

1961 Începe ridicarea Zidului Berlinului, un simbol al Războiului Rece. Avea menirea să marcheze separarea teritorială între Republica Federală Germană şi Republica Democrată Germană (germanii de est cetățeni ai Germaniei comuniste, de berlinezii din vest). Zidul a rezistat până la 9 noiembrie 1989.

2009 Se stinge din viață, la vârsta de 94 de ani, reputatul chitarist american Les Paul, inventatorul chitarei electrice.

2004 Are loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Atena.

Foto: Wikipedia

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising