Ce s-a întâmplat azi, 13 august?

13.08.2021
Ce s-a întâmplat azi, 13 august?

Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și pe cea a țării noastre.

Într-o zi de 13 august 1595, Mihai Viteazul, domn al Ţării Româneşti (1593-1601), învingea la Călugăreni oastea otomană condusă de Sinan-Paşa, al cărui obiectiv era transformarea Țării Românești în pașalâc.

Shtiu.ro trece în revistă câteva dintre cele mai semnificative evenimente derulate într-o zi de 13 august.

Ce s-a întâmplat azi, 13 august?

1595 Mihai Viteazul, domn al Ţării Româneşti (1593-1601), învinge la Călugăreni oștile otomane invadatoare conduse de Sinan-Paşa.

1864 Alexandru Ioan Cuza promulgă printr-un decret Legea rurală prin care erau împroprietărite 463.554 de familii de ţărani.

1888 Se naște John Logie Baird, care avea să fie considerat părintele televizorului. (d. 14 iunie 1946).

1899 Se naște Sir Alfred Hitchcock, regizor şi scriitor britanic (filmografie: „Psihoză”, „Cazul Paradine”, „O crimă aproape perfectă”, „Păsările”) (m.29.04.1980).

1900 Nava „Deutschland” stabilește un nou record de traversare a Oceanului Atlantic, îmbunătățind cu 8 ore precedenta performanță de 5 zile, 19 ore şi 45 minute deținută până atunci de vasul „Kaiser Wilhelm der Grosse”.

1920 Începe Bătălia de la Varșovia (cunoscută și sub numele de „Miracolul de pe Vistula”), etapa finală a Războiului Polono-Sovietic (1919-1921).

1926 Se naște Fidel Alejandro Castro Ruz, dictatorul comunist al Cubei și conducătorul revoluției cubaneze din anii 1958-1959 care a răsturnat dictatura generalului Fulgencio Batista. În 1959, cel mai longeviv dictator comunist devenea primul şef al unui guvern socialist dintr-un stat al emisferei vestice (m. 2016).

1937 În timpul celui de-al Doilea Război Chino-Japonez, începe Bătălia de la Shanghai terminată cu capturarea orașului Shanghai de către japonezi.

1946 În şedinţa plenară a Conferinţei de Pace de la Paris ia cuvântul şeful delegaţiei române, Gheorghe Tătărescu, care expune punctul de vedere al statului nostru. El cere recunoaşterea calităţii de cobeligerant al Românei, modificarea unor clauze economice şi adeziunea României la principiile Cartei ONU. Totuşi, României i s-a impus plata unor reparaţii de război păgubitoare.

1961 Începe ridicarea Zidului Berlinului, un simbol al Războiului Rece. Avea menirea să marcheze separarea teritorială între Republica Federală Germană şi Republica Democrată Germană (germanii de est cetățeni ai Germaniei comuniste, de berlinezii din vest). Zidul a rezistat până la 9 noiembrie 1989.

2009 Se stinge din viață, la vârsta de 94 de ani, reputatul chitarist american Les Paul, inventatorul chitarei electrice.

2004 Are loc ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Atena.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot