Ce înseamnă QLED, ce este tehnologia QLED?

07.05.2017
Ce înseamnă QLED, ce este tehnologia QLED?

QLED sau QD LED înseamnă Quantum Dot Light Emiting Diodes și este considerata in acest moment următoarea tehnologie în materie de display-uri.

QLED, este o noua forma de tehnologie reprezentata de niște particule extrem de mici care generează lumina. E vorba de particule intre 2 și 10 nanometrii care sunt capabile sa genereze culorii foarte vii la o luminozitate mai mare și la un consum de energie mai mic.

Aceste nano-particule, produc culori diferite de lumină, în funcție de mărimea particulelor: cu cât acestea sunt mai mari cu atât crește culoarea roșie și cu cât sunt mai mici, cu atât crește culoarea albastră. Aceste nano-particule sunt capabile să emită lumină colorată precisă, deoarece dimensiunile lor se ajustează, ceea ce duce la emisii de lumină precise și eficiente. Eficiența mai mare a iluminării aduce schimbări extraordinare în calitatea generală a imaginii.

Avantajele QLED

Un alt aspect pe care trebuie să îi ai în vedere este efectul Burn-in, care poate avea loc când este afișată pe ecran o imagine fixă, un logo sau o bandă pentru o perioadă lungă de timp. Când se produce acest defect, pixelii se deteriorează și păstrează culoarea pe care au afișat-o anterior, generând „fixarea” imaginii pe ecran sau fenomenul de „ghosting” (imagine fantomă).

Televizoarele QLED au avantajul că poți viziona conținutul tău, pentru perioade lungi de timp, fără să te îngrijoreze efectul Burn-in, acest lucru permițând o durată de viață a televizorului mai lungă.

Ce trebuie sa mai știți este ca display-urile QLED sunt tot LCD-uri, insa au ca sursa de iluminare aceste QLED-uri cu avantajele menționate mai sus.

Ca preturi ne așteptăm ca in prima faza sa coste ceva mai mult, mai ales având in vedere ca vor fi folosite pentru televizoare 4K, însă ceea ce a foarte atractiv este ca vor fi mai ieftine ca OLED-urile.

Țineți minte, QLED nu e un OLED mai ieftin, de fapt este un nou tip de LED TV.

Referințe: https://www.samsung.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot