Ce este orca? Cum arată o orcă?

12.12.2019
Ce este orca? Cum arată o orcă?

Ce este orca? Aceasta este printre utilizatorii români de Internet una dintre cele mai căutate sintagme pe Google în anul 2019. Site-ul Shtiu.ro vine în ajutorul acestora şi va răspunde în următoarele rânduri la întrebarea încuietoare: ce este orca?

Ce este orca?

Orca este cea mai mare specie de delfin existentă pe Terra. Cunoscută şi sub denumirea de balena ucigaşă, orca este una dintre cele mai uşor de recunoscut mamifere marine datorită coloritului alb cu negru (pete albe în zona capului şi pe abdomen care contrastează puternic cu negrul lucios al trupului).

Orca poate atinge 10 metri lungime și o greutate de aproximativ 7 tone. În ciuda taliei sale mari, orca se poate deplasa în apă cu o viteză de până la 48 de km/h. Orcile călătoresc deseori în grupuri și comunică cu ajutorul sunetelor. Acestea nu se luptă niciodată între ele, nici pentru mâncare şi nici pentru parteneri, asemeni altor mamifere.

Conform estimărilor biologilor marini, cele mai multe exemplare de balene ucigaşe sunt în apele Antarcticii. Se cunoaşte puţin despre fenomenul migraţiei la orci. Totuşi, au fost observate ocazional, exemplare şi în apele unor râuri şi fluvii din Statele Unite sau Canada.

Hrana principală a orcilor este compusă din peşti, dar se mai hrănesc şi cu calamari, foci sau vidre de mare. Au fost cazuri în care orcile au mâncat chiar şi urşi polari. Un exemplar matur are zilnic nevoie de peste 200 de kilograme de hrană. De multe ori, vânătoarea are loc în grup.

Orcile, extrem de inteligente

Alături de delfini, orcile sunt considerate a fi printre cele mai inteligente mamifere din lume. În plus, acestea nu prea au duşmani în apele adânci. Orcile sunt atât de inteligente încât atunci când vor să mănânce păsări, vomită intenţionat resturile alimentare ale mesei precedente cu scopul de a atrage pescăruşii sau pinguinii. Interesantă mişcare, nu-i aşa? Orcile au cooperat în numeroase rânduri cu oamenii, dacă au simţit că la mijloc este cazul unei recompense.

La ora actuală mai trăiesc pe planetă undeva între 50.000-80.000 de balene ucigaşe, dar specia lor este ameninţată de vânătoarea masivă de balene şi delfini care are loc pe tot Globul.

Orcile se joacă asemeni delfinilor

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot