Mascarpone. Ce este Mascarpone? La ce se folosește mascarpone?

de: Ana-Maria
18 10. 2021
tiramisu
Care este originea desertului Tiramisu? Ce inseamna numele "Tiramisu"?

Multe dintre gospodine sau cei pasionați de gastronomie sunt familiarizați cu faimosul mascarpone. Bine, ce-i drept, nu trebuie să stai în bucătărie să gătești, știi deja că această „poțiune magică” este stratul cremos din tiramisu.

Dar ce este, de fapt, mascarpone? Este brânză sau cremă? Sau amândouă? Care este totuși diferența dintre ele? Shtiu.ro vă oferă răspunsurile la aceste întrebări.

Mascarpone este brânză cremă?

Când oamenii spun mascarpone, cel mai probabil se referă la brânza mascarpone. Brânza Mascarpone este un tip de brânză originară din Italia. Este fabricată din doar două ingrediente: smântână grasă și acid citric sau tartric.

Compoziția se încălzește și apoi se adaugă acidul pentru a solidifica și îngroșa crema. Se trece apoi printr-o pânzăpentru a elimina excesul de lichid. Conținutul de grăsime este de obicei între 60-75%, făcându-l ușor de întins și foarte mătăsos.

Mascarpone are un gust similar cu cel al cremei de brânză, al brânzei ricotta sau al cremei fraiche, dar cu puțin mai multă dulceață și aciditate. Acest lucru îl face o brânză versatilă atât pentru preparatele dulci, cât și pentru cele sărate.

Ce este crema Mascarpone?

Este posibil să fi auzit mascarpone denumită cremă mascarpone. Diferența dintre brânza mascarpone și cremă este că cea din urmă este făcută din brânză mascarpone, ouă și zahăr care sunt amestecate împreună. Rezultatul este delicioasa cremă folosită pentru a face tiramisu. Este, de asemenea, folosit ca topping pentru tort, pentru fructe și chiar pentru cafea.

Diferența dintre brânză și cremă mascarpone

Brânza de acest tip este obținută din smântână grasă, în timp ce pentru crema de brânză se folosește lapte integral. Acest lucru conferă acestui ingredient un conținut ridicat de grăsimi și o textură mai bogată și mai cremoasă.

Conținutul de grăsime al cremei de brânză este de 30-40 la sută, comparativ cu conținutul de grăsime de 60-75 la sută al brânzei. Crema de brânză este mai acidă, oferindu-i un gust mai acru decât brânza, dar cele două pot fi utilizate în mod alternativ.

Cum să-ți faci propria brânză Mascarpone

Am zis deja mai sus că brânza mascarpone este făcută doar din două ingrediente simple: smântână grasă și o formă de acid. Deși acest tip de brânză se poate găsi în toate magazinele alimentare, iată cum se poate face cu ușurință de la zero.

Ingrediente:

  • 500 ml smântână grasă
  • 2 ½ linguri suc de lămâie sau acid tartric

Mod de preparare:

  1. Se toarnă smântâna într-o cratiță medie și se fierbe la foc mediu până când dă în clocot.
  2. Adăugați sucul de lămâie (sau cel tartric) și amestecați timp de 15 minute sau până când preparatul se îngroașă.
  3. Puneți o lingură de lemn în mijlocul amestecului. Dacă lingură stă nemișcată în cremă, atunci este gata.
  4. Mutați cratița într-o baie de gheață și lăsați-o să se răcească complet.
  5. Se toarnă amestecul într-o strecurătoare care a fost căptușită cu pânză de brânză. Puneți un vas sub strecurătoare pentru a se scurge excesul de lichid.
  6. Se pune la frigider 24 de ore. Aruncați excesul de lichid. Bellissimo! 🙂

Foto: Pexels.com