Ce alimente pot fi periculoase pentru organism?

de: Bogdan Andu
10 11. 2022
alimente

Organismul este „templul sufletului”. Cel puțin așa susțin doctorii nutriționiști. Stilul haotic al timpului în care trăim ne-a demonstrat că mâncarea nu este întotdeauna sănătoasă, iar unele alimente în loc să facă bine, dăunează organismului. Cu toate că știm că nu trebuie să exagerăm cu mâncarea, ora 12 noaptea ne găsește pe cei mai mulți dintre noi la frigider. Ce alimente pot fi periculoase pentru organism? 

Care sunt cele mai sănătoase alimente?

Este greu de alcătuit un clasament al alimentelor, însă o mare parte dintre ele poate proveni din grădina proprie. Dacă nu avem la dispoziție o curte, piața agroalimentară este cel mai bun loc unde fermierii își vând marfa. Calitatea și prețul corect îi împing pe oameni să aleagă acest loc în detrimentul supermarketurilor.

  • Apa. Esența omului, fără de care viața nu poate exista. Doctorii specialiști recomandă un consum de apă moderat, de cel puțin 2 litri pe zi;
  • Legumele cu culoarea verde închis. Deși legumele verzi sunt dovedite a fi destul de evitate în bucătărie, acestea reprezintă însăși sănătate. Opțiunile cele mai bune ale acestui sortiment sunt broccoli, ardeii, varza de Bruxelles sau spanacul;
  • Cerealele integrale. Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, iar mulți dintre noi tindem să nu o respectăm. Cerealele integrale sunt o sursă bună de fibre;
  • Fasole și linte. Doctorul recomandă consumul de fasole cel puțin o dată pe săptămână. Se poate alterna cu lintea, în supe, tocănițe sau salate;
  • Pește. Cel mai sănătos tip de carne. În medie, aportul de pește trebuie să se găsească în 2 sau 3 porții pe săptămână.

Ce produse pot fi periculoase pentru organism?

Dacă am făcut o clasificare al alimentelor bune, trebuie să ne îndreptăm atenția și spre cele care ne fac viața mai grea. Pe Terra există milioane de lucruri care se pot mânca, iar din păcate, unele sunt periculoase pentru organism.

Adesea, acestea sunt introduse în alimentația omului pentru a spori gustul mâncărurilor sau pentru a experimenta noutățile:

  • Merișoare. Aceste fructe sunt folosite adesea sunt formă de siropuri sau suplimente. Totuși, consumul de fructe necoapte poate duce la greață, vărsături sau diaree;
  • Nucșoară. Consumul necontrolat de nucșoară poate fi toxic. Nucșoara poate provoca halucinații, confuzie, convulsii sau somnolență;
  • Migdale amare. Acestea conțin un compus chimic care se poate transforma în cianură. Consumul de migdale amare poate provoca crampe stomacale, greață și diaree;
  • Ciuperci. Există sute de tipuri de ciuperci. Culese de oameni neprofesioniști, poate duce la complicații. Consumul ciupercilor sălbatice poate provoca diaree, vărsături, comă, insuficiență hepatică sau chiar moarte;
  • Mango. Un fruct iubit pe toată suprafața planetei, mango poate fi periculos pentru organism. Pielea, coaja și frunzele acestui aliment conțin urushiol, o toxină otrăvitoare.

Foto: Depositphotos.com