Care este locul din România unde soarele răsare de două ori?

de: Ana-Maria
20 01. 2022
soare

În general, viața ne oferă experiențe inedite. Pentru acest lucru trebuie să fii în locul potrivit la momentul potrivit. Natura are de oferit câteva fenomene uluitoare, iar explicațiile din spatele lor sunt pe înțelesul tuturor. În luna iulie, dacă sunt condiții favorabile, există un loc în România unde soarele răsare de două ori.

Răsăritul soarelui, la dublu

Este ușor să ne pierdem în mașini, birouri și magazine alimentare și să uităm că există o lume mai mare și mai frumoasă pe care nu o vedem întotdeauna. România este un astfel de loc. Mai exact, în satul Rimetea, la câțiva kilometri de orașul Aiud, se află Munții Trascău (Piatra Secuiului 1171 m).

La est de Rimetea există numeroase creste ale Pietrei Secuiului, însă doar două au înălțimi mai mari decât restul. Din acest motiv, cei care ajung în Rimetea pot observa de două ori răsăritul soarelui. Datorită înălțimii celor două creste, soarele răsare după prima creastă, apoi „se ascunde” după cea de-a doua, urmând să răsară din nou.

În satul Rimetea, turiștii pot vedea cu adevărat soarele răsărind după ce acesta se înalță deasupra Pietrei Secuiului. Acest fenomen se poate observa vara, de la sfârșitul lunii iunie și toată luna iulie.

Satul Rimetea este populat de maghiari care respectă întocmai tradițiile locurilor. În trecut, aici erau peste 2.000 de locuitori. Potrivit alba24.ro, micuța așezare unde se poate vedea soarele răsărind de două ori este clasificată ca fiind unul dintre cele mai frumoase sate de la noi din țară. Motiv pentru care a fost propus de Ministerul Culturii pentru a fi înscris în Patrimoniul Mondial Unesco.

Ce s-ar întâmpla dacă Soarele ar dispărea?

Conform studiilor oamenilor de știință, viața de pe Pământ ar dispărea treptat dacă Soarele nu ar mai exista. În primele 8 minute nu am observa vreo diferență, fiindcă distanța de la Soare la Pământ durează exact această perioadă de timp. Cu alte cuvinte, ceea ce se întâmplă cu Soarele acum va fi vizibil pe Terra după 8 minute.

Forța gravitațională a acestui corp ceresc asupra planetelor din jurul ei va dispărea, de asemenea, după 8 minute. Viața pe Pământ ar dispărea treptat, fotosinteza nu ar mai avea loc, cu toate că unii copaci sunt capabili să trăiască decenii fără lumină. Temperatura va scădea drastic, iar apele oceanelor ar îngheța. Atmosfera va fi distrusă, iar radiațiile cosmice vor pătrunde fără probleme până la nivelul solului. Drept urmare, Terra ar deveni o planetă inhabitabilă.

Curiozități despre Soare:

  • Soarele are o vârstă de aproximativ 4.6 miliarde de ani;
  • Distanța de la Pământ la soare este de „doar” 150 de milioane de km;
  • Soarele are un diametru de 109 ori mai mare decat Pamantul si este de 330.000 mai greu;
  • Fără existența Soarelui, viața pe Terra nu ar fi posibilă;
  • În fiecare secundă, Soarele pierde aproximativ 5 tone.
  • Cercetătorii din Coreea de Sud au reușit să realizeze un Soare artificial care are o temperatură cu mult peste Soarele pe care-l vedem pe cer.

Foto: muntii-nostri.ro