Care este etimologia cuvântului „râmnic”? De unde vine termenul?

de: Sorin Florea
02 08. 2021
ramnicul_valcea
Ramnicul Valcea

Limba română este una extrem de complexă din pricina faptului că are diacritice, pe lângă literele obișnuite din alfabet. Multe dintre cuvintele noastre au fost transmise din generație în generație și, de-a lungul timpului, și-au schimbat sensul. Și numele orașelor românești au la bază cuvinte care s-au moștenit din străbuni. 

Etimologia cuvântului „râmnic”

Unul dintre cuvintele interesante din limba română este „râmnic”. Acesta dă, de altfel, și numele câtorva localități din România. Dar, ce înseamnă, de fapt, „râmnic”?

Potrivit definiție din „Dicționarul limbii române”, „râmnic” înseamnă: 1 – Iaz artificial cu pește și heleșteu; 2 – Loc (mlăștinos) cu heleșteie sau bălți; 3 – Teren mlăștinos redat agriculturii; 4 – „Locul cu iarbă din sat unde pasc animalele și păsările de pe lângă casa omului”; 5 – Vale.

Așadar, termenul „râmnic” poate fi folosit în diferite fraze, fiindcă are mai multe înțelesuri. Totodată, el a fost utilizat și pentru a denumi următoarele orașe din România precum Râmnicu-Sărat și Râmnicu Vâlcea sau sate și comune ca Râmnicelu.

La origine, numele „râmnic” provine din cuvântul „râba” din slava veche, care înseamnă „pește” în limba română. Drept urmare, „râmnic” semnifică un iaz sau un lac amenajat pentru creșterea peștelui. Autorităţile noastre au încercat să evite posibilele confuzii, când vine vorba despre cele două localități cu acest nume și au decis ca în Țara Românească  orașul să fie denumit Râmnic „de pe Olt”, spre deosebire de Râmnicu Sărat pentru cel din Muntenia. Abia în epoca modernă numele actual al orașului Râmnicu Vâlcea a început să fie folosit astfel.

Curiozități despre limba română

  • Singurul cuvânt care începe şi se termină cu litera „H” este „hemistih” și înseamnă fiecare dintre cele două jumătăți de vers, despărțite prin cezură;
  • Singurul cuvânt din limba română care începe şi se termină cu litera „Δ este „înzăvorî” și înseamnă a împiedica intenționat mișcarea unei piese față de alta cu ajutorul unor mecanisme de închidere;
  • ”Abces” este singurul cuvânt care conţine grupul de litere ABC;
  • Cel mai lung cuvânt din limba română are 44 de litere şi îl găsim în dicţionarele medicale, nu şi în DEX. Acesta este „Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza” și este denumirea completă a unei boli pulmonare cronice care apare mai ales la muncitorii din mine în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu;
  • „Elenofonele” este cel mai lung cuvânt palindrom (se citește la fel din ambele capete) din limba română (11 litere) și semnifică „vorbitoarele de limbă elenă”;
  • Cele mai multe cuvinte din limba română încep cu litera C. 19.750 de cuvinte din dicționar încep cu această literă;
  • Cuvintele „Dor” şi „Doină” nu pot fi traduse cu exactitate în nicio altă limbă de pe Pământ;
  • Cele mai folosite cuvinte din limba noastră sunt prepozițiile precum „pe”, „de” sau „la”, conjuncțiile coordonatoare precum „și”, „sau”, ori verbele auxiliare „a avea” și „a fi”.