Aici se vor adăposti locuitorii din Kiev în caz de război. Povestea stației „Arsenalna”, cea mai adâncă stație de metrou din lume

27.01.2022
Aici se vor adăposti locuitorii din Kiev în caz de război. Povestea stației „Arsenalna”, cea mai adâncă stație de metrou din lume

Ucraina este cea mai mare țară din Europa, dacă nu punem la calcul Rusia care se întinde și în Asia. Capitala Kiev este imensă și are multe obiective turistice, printre care și cea mai adâncă stație de metrou din lume, numită Arsenalna.

Cum arată stația de metrou Arsenalna?

Arsenalna este o stație de metrou de pe linia Sviatoshynsko-Brovarska din Kiev. Aceasta este cea mai adâncă stație din lume, mergând în pământ până la 105,5 metri. Stația a fost construită astfel datorită zonei geografice, fiindcă malul înalt al râului Nipru se ridică deasupra restului orașului. Trebuie precizat că design-ul stației de metrou este asemănător celor din Londra, care nu au o zonă principală.

Arsenalna a fost inaugurată pe 6 noiembrie 1960, fiind proiectată de arhitecți Natalia Șciukina, Ghenadi Granatkin și Stanislav Krușinski. Stația are pereții de marmură roz cu grătare de bronz, care prezintă lucrări de artă metalice, în interiorul portalurilor. La intrare, există un mic hol care este conectat direct la tunelul scării rulante. Călătoria de la suprafață până la metrou durează aproximativ 5 minute.

În afara portalurilor, aspectul stației de metrou este unul monocromatic. Tavanele boltite tencuite, pereții cu gresie ceramică și stâlpii de marmură sunt toate de culoare albă. O mare lucrare de artă sculpturală care înfățișează evenimente revoluționare, care au avut loc în fabrica Arsenal în 1918, a îmbrăcat peretele holului principal până când a fost îndepărtată la începutul anilor 1990.

De ce a fost construită așa de adânc stația de metrou?

Stația a fost denumită astfel după fabrica de armament Arsenal din Kiev, care se găsește la câteva sute de metri de gura de metrou. Totodată, în oraș se găsește și o echipă de fotbal cu același nume. În anul 2020 stația de metrou a intrat într-un proces de modernizare, fiind redeschisă în septembrie 2021.

Arsenalna din Kiev este cea mai adâncă stație de metrou din lume. Aceasta este situată la o adâncime de 105 de metri și a fost construită în anul 1960 cu scop militar. Motivul? Amenințarea statelor puternice cu bombele nucleare. Astfel, autoritățile din Ucraina au dorit să-și protejeze cetățenii în eventualitatea unui conflict nuclear.

https://www.youtube.com/watch?v=-RQagKCPSa0

Turiștii care ajung în zonă, trebuie să știe că, pot vedea la suprafață celebra Pecerska Lavra, mănăstirea-simbol a Kievului, dar și parcurile eroilor de pe malul înalt al Niprului. Totodată, în apropiere se găsește și hotelul cilindric Salyut, construit în anii ‘80 în stilul sovietic.

Foto: Shtiu.ro și Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot