Tăietura perfectă a naturii. Cum a fost tăiată cu exactitate stânca Al Naslaa?

de: Sorin Florea
02 06. 2022
Al Naslaa
Cum a fost taiata perfect stanca Al Naslaa?

În lume există tot felul de lucruri care cu greu pot fi explicate. Așa este și cazul unei roci din Peninsula Arabă, care pare să fi fost tăiată cu laserul, fiindcă precizia este incredibilă. Stânca imensă are peste 4000 de ani și are o istorie care a rămas o enigmă și în prezent.

În jurul acestei pietre s-au născut tot felul de ipoteze, una mai fantasmagorică decât alta. S-a mers până acolo încât unii oameni susțin că a fost tăiată în două de o civilizație cu o tehnologie superioară, în timp ce alții cred că este doar mâna naturii. Indiferent de teorii, zona reprezintă un punct de atracție pentru turiștii din întreaga lume.

Piatra sfidează gravitația

Megalitul Al Naslaa, din oaza Tayma din Arabia Saudită, este așezat pe un piedestal erodat, care surprinzător rezistă într-un echilibru perfect, sfidând parcă legile fizicii și gravitația. Stânca are aproximativ 6 metri înălțime și 9 metri lățime și este acoperită pe fața sa de sud-est cu numeroase petroglife (o formă de artă simbolică, primitivă, fiind de obicei un desen incizat pe o rocă, păstrat din perioada preistorică).

Oamenii de știință au analizat formațiunea de rocă, încercând să înțeleagă cum a fost posibilă o tăietură perfectă. Ba mai mult, roca are și o crestătură, care arată ceea ce se crede a fi un bărbat pe un cal. Geologii sugerează că scindarea poate fi cauzată de intemperii (topirea gheții), dar nu toată lumea este de acord cu acest lucru. Cei mai mulți oameni sunt de părere că tehnica este atât de precisă încât nu poate fi decât mâna extratereștrilor.

Cum se ajunge la stânca Al Naslaa?

Imensa piatră se află la opt ore de mers cu mașina de Riad, capitala Arabiei Saudite. Oaza Tayma are o istorie bogată, iar în Antichitate reprezenta una dintre principalele rute comerciale din Orient. Tayma a fost reședința regelui babilonian Nabonid, la mijlocul secolului al VI-lea î.Hr.

Oana a fost menționată atât în textele biblice, cât și în cele asiriene, fiind relatată ca zonă de tranzit comercial. Punctul de atracție al acestei regiuni l-a reprezentat întotdeauna stânca Al Naslaa. Piatra cu pricină a fost descoperită în 1883 de Charles Huver și de atunci lumea încearcă să îi afle secretele.

Trebuie precizat că cea mai mare parte a Peninsulei Arabe este formată din calcar, gresie și șisturi cristaline. A fost o vreme când regiunea a fost acoperită cu apele mării și, astfel, au fost depuse tot felul de sedimente. În prezent, zona este un deșert, iar, de-a lungul timpului, natura a intervenit, realizând tot felul de forme ciudate printre care și stânca Al Naslaa.

Foto: Wikipedia.org