Solidar sau solitar? Cum este corect?

de: Sorin Florea
10 08. 2022
Solidar sau solitar
Solidar sau solitar? Cum este corect?

Limba română este plină de cuvinte care se aseamănă și care de multe ori sunt confundate când sunt folosite într-o conversație. Oamenii trebuie să fie atenți la ele, deoarece dacă sunt utilizate greșit pot da o impresie eronată. O singură literă dacă este schimbată poate da o altă semnificație cuvântului și întregii fraze.

Solidar sau solitar sunt două termene care sunt aproape identice și, cu toate acestea, foarte diferite. Trebuie precizat de la bun început că ambele cuvinte sunt corecte și au câte o semnificație proprie.

Ce înseamnă „solidar”?

Cuvântul „solidar” este adesea utilizat în limba română atunci când cineva vrea să arate că este de acord cu acțiunea cuiva și i-o susține.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române termenul „solidar” este definit astfel: „Legat (de cineva sau de ceva) printr-o responsabilitate și un interes comun; unit. 2. Care este legat prin construcție de altă piesă sau de alt obiect, formând împreună un tot unic”.

De exemplu: Sorin este solidar cu persoanele cu handicap, atunci când vine vorba de drepturile lor, care nu sunt respectate în România.

Ce înseamnă „solitar”?

Cuvântul „solitar” are o cu totul altă semnificație decât „solidar” și, ca atare, trebuie folosit în fraze cum se cuvine.

Potrivit Dicționarului explicativ al limbii române, „solitar” înseamnă „care se găsește singur; izolat, singuratic. 2. Diamant mare montat singur la o bijuterie (sau ieșind în evidență într-o montură dintr-un grup de pietre mai mici)”.

De exemplu: Daniel a ales să trăiască solitar, departe de lumea civilizată, la munte, însă într-o comuniune sinceră cu natura.

În concluzie, cu toate că „solidar” și „solitar” se aseamănă foarte mult, fiind o singură diferență de doar o literă, cei doi termeni au semnificații diferite și trebuie folosiți ca atare.

Curiozități despre limba română

  • Există un sigur cuvânt în limba noastră care începe şi se termină cu litera „H” și este „hemistih”. Acesta înseamnă fiecare dintre cele două jumătăți de vers, despărțite prin cezură;
  • Singurul termen care începe şi se termină cu litera „Δ este „înzăvorî”. Acesta înseamnă a împiedica intenționat mișcarea unei piese față de alta cu ajutorul unor mecanisme de închidere;
  • Nu multă lume știe însă ”abces” este singurul cuvânt din limba română care conţine grupul de litere ABC.

Foto: Pexels.com