Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?

Începând de pe data de 1 iulie 2025, polițele RCA vor fi mai scumpe, odată cu expirarea plafonării prețurilor introdusă cu doi ani în urmă. Cele mai mari creșteri se vor resimți în marile orașe, unde tarifele pot urca chiar și cu 15%.
La fel ca și până acum, prețurile vor fi stabilite diferențiat, în funcție de mai mulți factori, mai exact vârsta șoferului, zona de domiciliu, capacitatea mașinii și clasa de bonus în care se încadrează. O simulare arată că un șofer de 28 de ani, din Buzău, care conduce o mașină de 140 CP și care nu a avut incidente va plăti aproape 1.800 de lei pentru o poliță RCA. În Capitală sau Ilfov, unde riscul de accidente este mai mare, tarifele vor fi și mai mari.
În localitățile mici, tarifele vor scădea
Sunt și zone unde sunt șanse ca tarifele la RCA să scadă. Este vorba despre localitățile mici sau în mediul rural, unde frecvența accidentelor este mai redusă, tarifele ar putea chiar scădea. Dorel Duță, președintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR), spune că asigurătorii își doresc clienți cu istoric favorabil, în special cei cu vârsta de peste 45 de ani, cu mașini de putere redusă și clasă bonus B5–B8: „Bătălia pe acești clienți este mare. Discounturile pot fi semnificative”.
Nu toate mașinile din România sunt asigurate
Cifrele arată că, în prezent, din cele peste 10,7 milioane de vehicule aflate în parcul auto național, aproximativ 7,6 milioane sunt asigurate RCA, conform datelor din luna martie 2025.
Ce trebuie să știi înainte să faci o asigurare auto?
Este esențial să fiți la curent cu evoluțiile de pe piața asigurărilor auto și să acționați în consecință pentru a obține cea mai bună ofertă pentru asigurarea RCA.
Totodată, este recomandat să comparați ofertele de la diferiți asigurători înainte de a încheia o poliță RCA, conform unor site-uri specializate. Mai mult, verificați termenii și condițiile poliței pentru a înțelege ce acoperă asigurarea și ce excluderi există, potrivit unor specialiști.
Foto: shtiu.ro