Salam de biscuiți. Rețetă salam de biscuiți cu nuci, rahat și stafide

de: Ana-Maria
04 04. 2021
Salam de biscuiti

Salamul de biscuiți este un desert delicios, fără coacere și este gustarea perfectă pe care mulți dintre noi o pregătim de sărbători. Se numește „salam”, deoarece desertul seamănă cu mezelurile de salam adevărat, mai ales când este feliat.

În trecut, desertul era făcut cu biscuiți, nuci, unt, cacao, zahăr și lapte. Acestea sunt ingrediente foarte simple pe care majoritatea oamenilor le au la îndemână sau le pot găsi în magazinele din apropierea casei lor. Deși astăzi varietatea de rețete pentru delicii de casă și deserturi este mult mai extinsă, salamul de biscuiți este încă foarte popular și rețeta poate varia în funcție de preferințele fiecăruia dintre noi.

Rețetă salam de biscuiți

Ingrediente

  • 500 g biscuiţi simpli
  • 100 g zahăr
  • 100 ml lapte
  • 100 g unt
  • 300 g rahat
  • 300 g nuci
  • 50 g stafide
  • 2-3 linguri rom
  • 3 linguri cacao
  • 1 lingurita coajă de lămâie sau de portocale
  • 1 lingurita zahăr pudră sau cacao

Mod de preparare

Pentru început, stafidele se curăţă, se spală cu apă călduţă şi se lasă la uscat pe o hârtie prosop. Se adaugă peste ele un pic de rom şi se lasă la macerat.

O jumătate de cantitate de nuci se zdrobesc, iar cealaltă jumătate se toacă mărunt.

Biscuiţii se zdrobesc în bucăţi cât mai mici, iar rahatul se taie cubuleţe mici.

Pe un foc mediu, într-un vas se face un sirop din zahăr şi lapte, apoi se adaugă untul şi cacao (se poate pune apă în loc de lapte pentru a fi de post). Întreaga compoziție obținută se amestecă bine, lăsând-o să se răcească. Ulterior, se amestecă nuca zdrobită, biscuiții mărunțiți, rahatul, stafidele, coaja de lămâie şi nucile mărunțite.

În cazul în care compoziţia este prea tare se mai adaugă o lingură de rom, iar dacă aceasta este prea moale se mai adaugă 2-3 biscuiţi pisaţi.

Întreaga compoziție rezultată se pune pe o folie alimentară pudrată cu zahăr sau cacao şi se formează un sul gros, foarte compact, de 5-6 cm. Se păstrează la rece 3-4 ore, apoi se taie felii.

Foto: Rețete fel de fel