România a fost primul stat de pe glob care a exportat benzină

de: Sorin Florea
26 05. 2021
petrol z
Romania a fost primul stat de pe glob care a exportat benzina

România este una dintre cele mai complete țări din lume, din punct de vedere al bogățiilor naturale. Statul nostru beneficiază de ieșire la Marea Neagră, dispune de un important lanț muntos și este străbătut aproape în întregime de Dunăre, unul dintre cele mai importante fluvii europene. Totodată, subsolul deține multe hidrocarburi. Din păcate, acestea nu sunt exploatate la adevărata lor valoare.

România, prima țară exportatoare de benzină din lume

Arheologii românii au descoperit petrol pe vasele ceramice din secolul al II-lea, fapt care dovedește că solul țării noastre are importante resurse naturale. Potrivit datelor oficiale, România are peste 150 de ani de experiență în extragerea de petrol, iar acest lucru i-a atras respectul internațional. Drept urmare, în anul 1857, România înregistra trei mari premiere:

  1. Primul stat din lume cu o producţie de petrol înregistrată oficial în statisticile internaţionale.
  2. În județul Bacău, la Lucăceşti, s-a construit prima sondă petrolieră comercială din lume. Frații Mehedinţeanu au ridicat prima rafinărie industrială, la periferia Ploieștiului.
  3. Bucureștiul a fost primul oraş din lume, iluminat public cu petrol lampant, începând cu 1 aprilie 1857. Capitala era iluminata cu 1000 de lămpi.

Deschiderea primei rafinării în apropierea Ploieștiului a făcut ca orașul să se dezvolte într-un ritm accelerat. După anul 1856, acesta devenea cel mai mare producător de petrol din Europa. Ulterior, acest sector economic a luat amploare, iar în ţară existau 10 rafinării cu o capacitate de 34 de milioane de tone pe an, din care 5 erau în jurul Ploieştiului, în judeţul Prahova.

Dezvoltarea societății și, în special, a industriei petrolului a dus la noi aprecieri pe plan mondial și noi premiere:

  • Odată cu începutul secolului al XX-lea, România a fost prima ţară din lume care a exportat benzină.
  • În anul 1904, ca urmare a cererii de specialiști în domeniu, se înfiinţa prima şcoală din lume de maiştri sondori, la Câmpina.

Între anii 1939-1940, destinul României a coincis cu destinul petrolului. România trece de la neutralitatea din septembrie 1939 la nonbeligeranţa părtinitoare începând cu mai 1940, aşa cum şi industria petrolieră trece de la o industrie acomodată statului şi cerinţelor pieţei libere capitaliste la una încorsetată de celebrul „Ol Pkt”, semnat între Bucureşti şi Berlin la 27 mai 1940.

Importanţa petrolului românesc pentru Reich-ul lui Hitler este foarte bine arătată de estimările marelui istoric german Andreas Hillgruber. Conform analizei sale, livrările României către cel de-al III lea Reich, au însumat, în perioada 1939-iulie şi 1944, o cantitate de 11.632.000 de tone de petrol. Aceasta a reprezentat o treime din consumul general al Reich-ului, potrivit historia.ro.

Foto: Pexels.com și Wikipedia.org