Povestea stejarului la umbra căruia s-a odihnit Ștefan cel Mare

de: Sorin Florea
07 01. 2022
stejar
Poveste stejarului unde s-a odihnit Stefan cel Mare

Ștefan cel Mare (1438-1439 – 1504) este unul dintre cei mai cunoscuți lideri din istoria României. Acesta a fost domnitorul Moldovei între anii 1457 – 1504, perioadă în care a purtat numeroase lupte cu turcii pentru a păstra independența țării.

În cei 47 de ani de domnie, Ştefan cel Mare a purtat 42 de războaie, aproape un război pe an și a fost învins de cinci ori. Patru din cele cinci înfrângeri au avut loc în fața turcilor și una în fața muntenilor conduși de Vlad Țepeș. Deși domniile lui Vlad Țepeș și ale lui Ștefan cel Mare s-au intersectat doar pe o perioadă de șase ani, aceștia au fost dușmani de moarte.

Stejarul unde s-a odihnit Ștefan cel Mare dăinuie și în azi

În nord-estul Moldovei, satul Cobîlea din raionul Şoldăneşti, se găsește o biserică, iar în curtea ei un stejar impunător. Potrivit datelor istorice, aici s-a odihnit, la un moment dat, la umbra copacului chiar domnitorul Ștefan cel Mare. Stejarul dăinuie și în prezent și se spune că ar avea aproximativ 700 de ani.

Localitatea se află la 125 de km de Chișinău și se remarcă prin monumentele sale istorice și culturale. Biserica din zonă a fost construită acum aproximativ 700 de ani, stilul său arhitectural nemaiputând fi văzut nicăieri pe teritoriul Moldovei.

Lăcașul de cult a fost întemeiat chiar de Ștefan cel Mare, după o luptă cu tătarii. Potrivit legendei, domnitorul s-a odihnit la umbra stejarului și a decis ca acolo să fie ridicată o biserică.

Stejarul din curtea bisericii a fost la un pas să dispară în anii 1910, când a avut loc o secetă puternică și o penurie de ciuperci și insecte care făceau rău copacului. Cu toate acestea, el a rezistat, însă a avut nevoie ca în interior să fie betonat, fiindcă rădăcina se uscase și risca să cadă. Drept urmare, stejarul unde s-a odihnit Ștefan cel Mare înverzește și în prezent.

Trebuie specificat că stejarul lui Ștefan cel Mare nu este cel mai în vârstă din zonă, fiindcă în localitatea suceveană Cajvana se găsește un stejar care are aproximativ 900 de ani și este considerat cel mai în vârstă din sud-estul Europei.

Domnitorul Moldovei, înmormântat la Mănăstirea Putna

Despre Ștefan cel Mare s-au scris multe, însă se pare că încă mai avem destule lucruri de aflat despre marele nostru voievod. Spre exemplu, se știe că sabia domnitorului Moldovei este expusă la muzeul „Topkapî” din Istanbul. Pe mânerul și lama acesteia există niște semne ciudate de la care se presupune că domnitorul își trăgea puterea. Dar, nimic cert.

După cum scriu izvoarele istorice, Ştefan cel Mare a fost înmormântat la Mănăstirea Putna pe 2 iulie 1504, însă despre momentul înhumării nu s-a păstrat nicio relatare.

† Binecinstitorul domn, Io Ștefan voievod, din mila lui Dumnezeu domn al Țării Moldovei, fiul lui Bogdan voievod, ctitor și ziditor al sfântului lăcașului acestuia, care aici zace. Și s-a strămutat la veșnicele lăcașuri în anul 7, luna…, și a domnit ani… – Inscripția de pe lespedea mormântului lui Ștefan cel Mare de la Mănăstirea Putna.

Foto: Wikipedia.org și casamare.md