Pesto. Ce este sosul pesto? Totul despre pesto

de: Claudiu Petrișor
07 10. 2019
sos_pesto
Sos Pesto

Pesto. Ce este sosul pesto?

În bucătăria europeană, sosul pesto este la mare căutare. Sosul este originar din bucătăria italiană, una dintre cele mai faimoase la nivel mondial. Totuși, din ce este făcut acest sos și de câte feluri este sosul pesto?

Bucătăria italiană conține în portofoliu o varietate mare de sosuri pesto. Dintre acestea cele mai cunoscute sunt:

  • „pesto alla genovese”, pe bază de busuioc
  • „pesto alla siciliana”, pe bază de roşii

Care este istoria sosului pesto?

Pesto este un sos 100% italienesc, dar care a fost preluat si reinterpretat și în alte țări. Nu este clar când a fost folosit pentru prima dată sosul pesto. Totuși, prima atestare documentară a unui sos asemănător cu pesto a avut loc în anul 1880. Vorbindu-se despre faimoasa bucătărie italiană, era menționat un sos „battuto al sapore dell’aglio” („zdrobit cu gust de usturoi”) care definea preparatul obținut dintr-un cățel de usturoi, parmezan, brânză sardă, busuioc, toate ingredientele fiind rase și amestecate cu ulei de măsline.

Rețetă sos pesto alla genovese:

  • 3-4 buchete de busuioc din Genova (merge la fel de bine și busuiocul românesc)
  • 30 gr 2 linguri muguri de pin
  • 50 gr parmezan ras
  • 30 gr branza Pecorino rasă
  • 1 sau 2 căței de usturoi
  • 10 gr sare grunjoasă
  • 50 ml ulei de măsline

Pastele nu sunt o mâncare de origine italiană. De unde au venit pastele în bucătăria europeană?

Cum se prepară? Se spală frunzele de busuioc și se usucă. Se zdrobesc mugurii de pin și cățeii de usturoi până când acestea devin o pastă. Apoi se adaugă sarea și frunzele de busuioc puțin câte puțin până acestea devin o pastă. Se adaugă ulterior parmezanul și brânza și se amestecă. La final, se adaugă uleiul de măsilne, puțin câte puțin.

Rețetă sos pesto alla Siciliana:

  • 20 frunze busuioc proaspăt
  • 100 grame roșii uscate la soare
  • 50 grame migdale decojite
  • 50 grame brânză rasa Pecorino Romano sau Parmezan
  • 2-3 căței de usturoi
  • 50 ml ulei de măsline
  • 10 grame sare grunjoasă

Cum se prepară? Se spală frunzele de busuioc și roșiile uscate. Se zdrobesc migdalele și usturoiul, iar când capată consisțenta unei creme, se adaugă câteva granule de sare și frunzele de busuioc. Apoi se zdrobesc frunzele de busuioc. Se toacă roșiile uscate la soare în bucățele foarte mici, se adauga brânza sau parmezanul ras și se pasează cu ajutorul unui blender, apoi se pune compoziția peste migdale și usturoi. La final, se pune uleiul de măsline, puțin câte puțin.

Cu ce se servește sosul pesto?

Sosul pesto se servește mai ales cu carne ușoară, așa cum este cea de pește. Totuși, sosul se potrivește și cu anumite preparate pe baza de cartofi sau carne de vită. În Italia, sosul se mănâncă și sub formă de bruschete.

Sos Pesto