Greșeala pe care o fac gospodinele. De ce nu este bine să depozitezi cartofii lângă ceapă?

de: Sorin Florea
19 01. 2023
cartofi ceapa
De ce nu este bine sa depozitezi cartofii langa cepe?

Cartofii și cepele sunt două legume foarte apreciate în bucătăria românească și nu numai. Acestea pot fi gătite atât împreună, cât și separat, putând fi realizate tot felul de preparate culinare care au la bază cele două legume. De ce le mai multe ori, gospodinele depozitează cartofii și cepele în același spațiu, însă acest lucru nu este deloc indicat.

Atât bulbii de ceapă, cât și tuberculii de cartofi se dezvoltă sub pământ și foarte multe persoane consideră că pot fi păstrate în aceleași condiții, dar cele două legume se pot influența negativ una pe cealaltă dacă sunt depozitate în acelaşi spaţiu de stocare.

Ce se întâmplă dacă ții cartofii lângă ceapă?

Specialiștii în agricultură sunt de părere cele două legume trebuie păstrate într-un mediu întunecat şi răcoros, însă nu una lângă cealaltă. Cercetările au arătat că cepele emană un gaz numit etilenă, care ajută cartofii să se coacă rapid și în felul acesta îi face să putrezească. Etilena este un hormon vegetal care ajută la dezvoltarea plantelor.

Din păcate, atunci când cartofii încep să se învechească vor determina și cepele să putrezească. Practic, cele două legume se influențează decisiv una pe cealaltă și, de aceea, nu trebuie depozitate în același spațiu.

Trebuie precizat că tuberculii de cartofi emană foarte multă umiditate și duce la stricarea cepelor. Practic cepele încep să se lichefieze și prezintă scurgeri urât mirositoare. De aceea este indicat ca cele două legume să fie păstrate într-un spațiu întunecat, răcoros și separat.

Cât de periculoasă este etilena?

Specialiștii în domeniul agriculturii recomandă ca fructele și legumele care produc etilenă să fie ținute separat, fiindcă influențează decisiv coacerea celorlalte legume sau fructe. De exemplu, în cazul fructelor, bananele produc etilenă și nu trebuie depozitate niciodată împreună cu merele.

Această substanță are însă și o parte pozitivă, atunci când dorim ca un fruct sau o legumă să se coacă mai repede. Tot ce trebuie făcut este să depozităm în același spațiu un fruct sau o legumă care produce etilenă lângă unele care sunt crude, iar natura își urmează cursul normal.

Foto: hranapamantului.ro