Fabuloasa istorioară a cuplului care a supraviețuit 118 zile în derivă pe mare într-o bărcuță gonflabilă

În anul 1973, cuplul britanic format din Maurice și Maralyn Bailey a trăit spaima vieții. Cei doi au fost aruncați într-una dintre cele mai extreme povești de supraviețuire din istoria maritimă, după ce o cașalot a intrat în iahtul lor și l-a scufundat.
Maurice și Maralyn Bailey, originari din Marea Britanie, erau un cuplu pasionat de aventură și navigație. În 1967, și-au vândut casa și bunurile pentru a-și cumpăra un velier numit Auralyn. Scopul lor era să navigheze în jurul lumii, să trăiască liber și aproape de natură. După ani de pregătiri și planificări, în 1972 au pornit în aventura vieții lor din Anglia, cu destinația Noua Zeelandă.
Totul a decurs bine până în dimineața zilei de 4 martie 1973, când, la aproximativ 1300 km de coasta Americii de Sud, iahtul botezat Auralyn a fost lovit de un obiect masiv — probabil o balenă — și s-a scufundat în câteva minute.
Fuselajul a fost rupt în apropierea Insulelor Galapagos, forțându-i să abandoneze nava și să scape într-o plută gonflabilă având la dispoziție doar o bărcuță mică și câteva provizii ce au putut fi recuperate în haosul de dinaintea scufundării. Fără radio, mâncare limitată și fără rachete de semnalizare, au plutit în derivă fără țintă timp de patru luni, sperând să fie văzuți în vastul ocean. În ciuda faptului că au văzut mai multe nave în timpul chinului lor, niciuna nu le-a observat la rândul ei.
Pentru a rămâne în viață timp de 118 zile, au colectat apa de ploaie în containere și au recurs la capturarea și consumul de pește crud, țestoase, păsări de mare și chiar rechini mici cu instrumente improvizate. Pe măsură ce au trecut săptămânile, corpurile lor s-au slăbit, rănile s-au deschis din cauza condițiilor umede, iar pielea lor a ars sub soarele dogoritor.
Salvarea miraculoasă
Pe data de 30 iunie 1973, după 118 zile în derivă și o distanță estimată de peste 2400 km parcursă în mod involuntar, Maurice și Maralyn au fost în sfârșit salvați de un vas de pescuit sud-coreean, Weolmi 306. Erau deshidratați, slăbiți și epuizați, dar vii.
Au fost duși în Hawaii, unde au primit îngrijiri medicale și au fost tratați ca eroi. După recuperare, cei doi au continuat să călătorească pe mare și au scris o carte impresionantă despre experiența lor — Staying Alive!, o mărturie profundă despre dragoste, curaj și supraviețuire.