Cine este românul care apare în prima fotografie subacvatică din istorie?

de: Sorin Florea
27 04. 2021
Emil Racovita

Primele fotografii subacvatice au fost realizate acum mai bine de 100 de ani. Tehnologia era una primitivă, iar pozele nu aveau calitatea celor din prezent. Una dintre acestea a surprins un moment care a rămas în istorie. Nu multă lume știe că un român apare într-una dintre primele poze subacvatice. Numele lui? Emil Racoviță.

O fotografie plină de istorie

Așadar, românul Emil Racoviță (1868-1947) apare într-una dintre primele poze subacvatice din istorie. Aceasta a fost realizată în iarna anului 1899 de biologul și scafandrul francez Louis Boutan. Poza a fost făcută la Banyuls-sur-Mer (un oraș din sudul Franței din departamentul Pyrénées-Orientales și regiunea Languedoc-Roussillon), unde Emil Racoviță a fost director-adjunct al Laboratorului Oceanologic „Arago”. Trebuie specificat că, fotografia a devenit virală pe Internet, după ce a fost postată pe rețelele de socializare.

Cine a fost Emil Racoviță?

Emil Racoviță s-a născut, la Iași, pe 15 noiembrie 1868. În decursul vieții, el a fost a fost un savant, explorator, speolog și biolog român. Acesta este considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran – peșteri și pânze freatice de apă). Pentru realizările sale, a devenit academician în anul 1920 și a fost ales președinte al Academiei Române în perioada 1926 – 1929.

Tatăl său, Gheorghe Racoviță (1839-1913), era magistrat și membru fondator al societății literare „Junimea” și se trăgea dintr-o veche familie de boieri moldoveni, iar mama sa, Eufrosina Al. Racoviță (născută Stamatopol) era o talentată pianistă. A avut un frate, Alexandru Racoviță și o soră, Margareta Racoviță, potrivit Wikipedia.ro.

Trebuie spus că în tinerețe, Racoviță a fost elevul lui Ion Creangă și geologului Grigore Cobălcescu, acesta din urmă descoperindu-i pasiunea din care tânărul Racoviță va face ulterior carieră.

Cele mai importante lucrări scrise de Emil Racoviță sunt:

  • „Essai sur les problemes biospeologiques” (1907);
  • Cétacés. Voyage du S. Y. Belgica en 1897-1899. Résultats scientifiques. Zoologie. J. E. Buschmann, Anvers, 1903;
  • Énumération des grottes visitées, seriile 1-7. Archives de Zoologie expérimentale et générale, Paris, 1907-1929 (în colaborare cu R. Jeannel);
  • Speologia. O știință nouă a străvechilor taine subpământești. Astra, Secția Științelor naturale, Biblioteca populară, Cluj, 1927;
  • Evoluția și problemele ei (1929).

Emil Racoviță a murit pe data de 17 noiembrie 1947, la vârsta de 79 de ani, la Cluj-Napoca. Acesta este înmormântat în Cimitirul Hajongard din oraș.

Foto: Wikipedia.ro