Din ce râuri vine apa de la robinet pe care o beau bucureștenii?

de: Claudiu Petrișor
01 02. 2019
rauri

Aproape 3 milioane de români primesc la robinet apă din două dintre cele mai mari râuri din România. Este vorba despre bucureștenii și cetățenii din Ilfov care beau apă filtrată din râurile Dâmboviţa, cel care traversează Capitala, şi Argeş.

Înainte de a ajunge la robinetele bucureștenilor, apa din râurile Dâmbovița și Argeș trece prin multiple procese de purificare.

Apa de la robinetele bucureştenilor vine printr-un sistem ce dispune de aproape 2.300 km de conducte principale și de 246 de km de apeducte. Există 3 uzine de producţie şi tratare a apei: Roşu – Arcuda – Crivina. În București și împrejurimi se produc aproximativ 962.000 metri cubi de apă potabilă pe zi.

De ce se spune că sunt scoțienii zgârciți? De unde a pornit totul?

Râul Dâmbovița este chiar afluent al râului Argeș. Râul Dâmbovița își are izvorul în Munții Făgăraș pe versantul muntelui Curmătura Oticului, în timp ce râul Argeș izvorăște din partea central-vestică a culmii principale a Munților Făgăraș prin doi afluenți: Buda și Capra.

E adevărat că de pe Vârful Omu se poate vedea Marea Neagră?

Râul Dâmbovița a avut la un moment dat și o melodie dedicată. „Dâmboviţa, undă dulce, /Undă cu cerescul dar, /Cine te-a gustat vreodată/ Va să plece în zadar/ Dâmboviţa, apă dulce, /Cine o bea, nu se mai duce!”, fredonau bucureştenii acum zeci de ani în acordurile muzicii lui Jean Wachmann.

De unde vine numele de Dâmbovița?

Numele râului Dâmbovița vine, cel mai probabil, de la substantivul „dâmb” + sufixul -ița. Numele râului Argeș este de origine indoeuropeană și vine de la substantivul propriu Ordessos (Strălucitor) la Argessis, la Argedava și în final… Argeş.

Mai beau românii apă de la robinet?

Totuși, în ultima perioadă tot mai puțini români beau apă de la robinet. Un studiu efectuat în anul 2016 arată că în medie, aproape 80 de litri de apă îmbuteliată a băut fiecare român. Totuși, consumul este mult sub media europeană care este de 105 litri de apă pe cap de locuitor.

De unde vine denumirea Munților Carpați?

Râul Dâmbovița