De ce steagul nepalez are forma ciudată? Ce simbolizează?

de: Sorin Florea
11 02. 2021
Nepal
De ce steagul nepalez are acea forma ciudata?

Republica Federală Democratică Nepal este o țară din Asia, așezată între China și India. Statul nepalez este vizitat de foarte mulți turiști, în fiecare an, fiindcă este poziționat în inima munților Himalaya. Steagul are o formă unică (aleasă pentru a aminti că este un stat montan) și simbolizează vitejia poporului, dar și armonia și pacea.

Steagul statului Nepal

Steagul actual a fost adoptat pe data de 16 decembrie 1962. Acesta este singurul drapel non-patrulater din lume care are rol atât ca drapel de stat, cât și ca drapel civil al unei națiuni suverane. Forma este unică, constituită din două penoane (fanioane) care se unesc și desemnează statul nepalez. Două penoane asemănătoare cu crestele munților care sălăjluiesc Nepalul.

Așa arată steagul statului Nepal

Drapelul este format din trei culori: un roșu crimson, un albastru pe margini și două steme cu alb. Culoarea roșie reprezintă vitejia poporului, în timp ce albastru semnifică pacea. Cele două embleme de pe steag, Soarele și Luna, simbolizează faptul că statul nepalez se va bucura de aceeași unitate și longevitate precum cele două corpuri cerești.

Totodată, Soarele reprezintă spiritul aprins de luptător al oamenilor, în timp ce Luna reprezintă calmitatea și puritatea sufletului. Acest drapel a fost adoptat după ce toate principatele mici ale Nepalului s-au unit.

Curiozități despre statul Nepal

  • Statul Nepal are o suprafață de 147,181 km pătrați, cu o lățime de doar 200 de km.
  • Potrivit recensământului din 2007, țara are o populație de aproximativ 29 de milioane de locuitori.
  • Pe teritoriul acestui stat, se vorbesc aproape 100 de limbi indigene.
  • Nepalul este țara așezată la cea mai mare altitudine de pe planetă.
  • La granița dintre Nepal și China se află Vârful Everest, cel mai înalt din lume, cu o altitudine de 8.848 de metri.
  • Deși pare greu de crezut, pe teritoriul statului găsim o jungla tropicală, dar și păduri de pin, de stejar, de conifere și pajiști alpine.
  • În ceea ce privește fauna, aceasta este una variată care cuprinde: rinoceri, tigri, elefanți, căprioare, capre sălbatice, leoparzi de zăpadă, mufloni, crocodili și peste 1000 de specii de păsări.

Foto: timesofindia.indiatimes.com