De ce nu mănâncă Rromii carne de iepure?

de: Bogdan Andu
20 12. 2022
iepure

Rromii sunt cunoscuți pentru mâncărurile lor unice, la ceaun, cu gust unic. Similar musulmanilor care nu mănâncă carne de porc, nici rromii nu mănâncă iepure. Tradiția țigănească veche de mii de ani s-a transmis din generație în generație și este respectată. De ce fug rromii de carnea de iepure?

De ce nu mănâncă Rromii carne de iepure?

Comunitățile de rromi din România și nu numai sunt cunoscuți pentru multe dintre fărădelegile care se petrec, însă există și exemple pozitive.

La origini, poporul Rroma a emigrat acum mii de ani din mai multe regiuni ale Indiei de astăzi în zone precum România, Bulgaria sau Ungaria. Cu toate acestea, se pot găsi mici grupuri și în Cehia, Slovacia sau Albania. Timpul a făcut ca popoarele să coexiste, iar noi familii să apară chiar prin îmbinarea comunităților.

Ca oricare popor care se respectă, există tradiții, obiceiuri și temeri care se transmit din generație în generație. Una dintre cele mai stranii se învârte în jurul poveștii iepurelui.

Conform legendelor, rromii se feresc de carnea de iepure prin toate mijloacele. De-a lungul timpului, această superstiție a ajuns în casa tuturor rromilor. Iepurele este considerat un animal cu puteri magice. În lumea mistică, anumite animale sunt considerate de rău augur, iar iepurele este considerat de zeci de ori mai rău decât pisica neagră.

Prezența iepurelui sau a șoșoiului, cum mai este cunoscut, simpla lui vedere sau expresiile cu acest cuvânt reprezintă un total tabu. Indiferent de starea materială sau socială, rromii consideră șoșoiul aducător de ghinion și se dezic de activitățile sau mâncărurile cu acesta.

Ce tradiții neobișnuite au rromii?

Un popor considerat a fi nomad, dar stabilit în partea estică a Europei, rromii au reușit să aducă cu ei numeroase tradiții care pe mulți îi sperie. Deși multe dintre ele s-au pierdut în negura timpului, unele au fost păstrate sau chiar adaptate.

  • Nicio persoană nu are voie să atingă vasul în care se spală pe față capul familiei;
  • Lăutarii nu își împrumută instrumentele. În caz contrar, se consideră că aduce ghinion;
  • Tinerele însărcinate trebuie să-și acopere burta cu brațele la vederea socrului;
  • Femeia măritată trebuie să poarte pe cap un batic, în semn de respect față de soțul său;
  • Cordonul ombilical se tăia în trecut cu un cuțit făcut dintr-un bănuț de argint;
  • Rromii sărbătoresc Rusaliile pentru o perioadă de 9 zile. În aceste zile, nu se spală pe față și poartă aceleași haine;

Foto: Depositphotos.com & Defecti.ro