De ce nu este sănătos să mănânci roșii cu brânză? Ce spun specialiștii?

de: Sorin Florea
10 07. 2023
rosii-cu-branza

Vara se consumă mai multe legume decât în restul anului, fiindcă acestea sunt proaspete și gustoase. Roșiile sunt preferate de foarte mulți oameni, deoarece pot fi preparate în diverse combinații. Cei mai mulți aleg să mănânce aceste legume sau fructe, după cum spun unii specialiști, cu brânză, fiind considerată o variantă ușoară și sănătoasă de a-ți potoli foamea. Dar lucrurile nu stau chiar așa.

Cât de sănătoasă este combinația de roșii cu brânză?

Foarte mulți oameni aleg să consume vara roșii cu brânză, considerând că este o ”masă” sănătoasă. În mod mai mult sau mai puțin surprinzător, specialiștii în nutriție atrag atenția că această combinație nu este chiar în regulă.

Roșiile sunt bogate în licopen, un carotenoid care face parte din grupa non-provitamină A, și au grijă de ADN-ul celular. Studiile au arătat că acestea diminuează riscul de a face cancer, îmbunătățește tensiunea arterială, scade colesterolul și protejează vederea. Ba mai mult, consumul de roșii ajută la întărirea sistemului imunitar, precum și al celui osos, deoarece conțin calciu și magneziu.

Așadar, roșiile sunt considerate foarte sănătoase pentru organismul uman atunci când sunt mâncate simple. Nutriționiștii sunt de părere că asocierea cu brânză nu este în regulă, deoarece la salate se mai adaugă și ulei, diferite sosuri și pâine, ajungând să fie o adevărată bombă calorică.

Cu toate acestea, este recomandat ca roșiile împreună cu brânză să fie consumate ocazional și să nu devină o obișnuință. Este bine de menționat că un consum mare de roșii poate duce la inflamații în corp, dureri de cap și de articulații. Nici excesul de brânză nu face bine, deoarece poate provoca dereglări hormonale. Ba mai mult, studiile au arătat că o substanță care se găsește în lapte, denumită cazeină, poate provoca anumite tipuri de cancer.

Această combinație de roșii cu brânză este delicioasă, în special pe timp de vară, însă nu trebuie să se abuzeze de ea fiindcă poate provoca anumite probleme de sănătate. Se recomandă, totuși, ca brânza să fie una cât mai săracă în grăsimi astfel încât organismul uman să nu fie afectat.

Foto: Depositphotos.com