De ce este interzis să fumezi în avion?

de: Bogdan Andu
03 02. 2023
avion

Avionul este cel mai rapid mijloc de transport pe care oamenii îl folosesc să ajungă dintr-un punct în altul. Dacă un drum cu mașina poate dura până la 10-15 ore, timpul parcurs cu avionul poate scădea până la 2-3 ore. Pentru cei care fumează, chiar și 3 ore poate însemna un coșmar fără tutun. De ce în prezent este interzis să mai fumezi în avion?

De ce nu se poate fuma în avion?

La momentul inventării zborului, fumatul este un lucru normal pe care oamenii îl puteau face. Deși nu pare a fi ceva important, consumul de tutun într-un spațiu închis, cum este în avion, poate avea efecte devastatoare.

Cu timpul, spațiul pentru fumători s-a redus, astfel că la mijlocul anilor ’70, oamenii mai puteau practica acest obicei în avion într-o secțiune special amenajată. Odată cu începutul anilor ’80, a început distrugerea acestor secțiuni, iar odată cu anii 2000, a fost total interzis fumatul în avion.

De ce s-a luat această decizie? Oamenii au început să renunțe la fumat după ce au apărut numeroase cercetări despre efectele nocive ale acestuia. Guvernele naționale și companiile aeriene au început să ia măsuri împotriva fumatului în timpul zborului.

Fumatul pasiv are diverse pericole pentru sănătate, astfel că cele mai mari probleme au fost pentru cei care nu fumau. Cu toate acestea, au existat momente când numeroși oameni au fost prinși fumând în cabinele de toaletă din avion. Companiile s-au plâns că acestea pot cauza incendii în carlingă din cauza fumului.

Ce nu mai poți să faci în zbor din cauza pandemiei?

Pandemia ne-a afectat pe toți în mod direct sau indirect. Fie că vrem să recunoaștem sau nu, virusul ne-a schimbat viața ireversibil. Percepția despre sănătate a căpătat noi înțelesuri, fiind mult mai atenți la igienă.

  • Masă de lux. Serviciile de top au fost cele care diferențiau companiile aeriene. Înainte de pandemie, acestea se întreceau în diverse tipuri de mâncare pe care le puneau la dispoziție. Din cauza pandemiei, mâncarea la bord va fi servită în plastic sau pre-sigilată, în loc să fie pusă pe o farfurie frumoasă.
  • Să citești reviste. Deși nu are direct legătură cu pandemia, companiile aeriene au început să renunțe la reviste la bord. Din motive economice, acestea nu se mai regăsesc la bordul anumitor companii.
  • Bilet la îmbarcare. Modernizarea companiilor aeriene aduce numeroase schimbări, printre care și eliminarea agentului de bord la poartă. Pasagerii vor putea să-și scaneze singuri biletul de îmbarcare.

Foto: Depositphotos.com