De ce este iarba verde? Ce se întâmplă când vine toamna?

de: Ana-Maria
16 07. 2021
Iarba_Pexels

De ce este cerul albastru? Dar de ce zboară păsările? Apa de ce nu are gust? Iarba de ce este verde? Iată doar câteva dintre întrebările pe care copiii le adresează adulților.

În rândurile de mai jos ne vom opri la cea din urmă. În articolul de față vă vom prezenta explicația științifică din spatele culorii pe care o are iarba.

De ce este iarba verde?

La fel ca majoritatea plantelor, iarba produce un pigment denumit clorofilă. Acest pigment are un rol esențial în procesul de fotosinteză, prin intermediul căreia are loc transformarea energiei luminoase în energie chimică.

Acest lucru funcționează atunci când moleculele absorb cantitățile de lumină și transferă energia către molecule speciale. Atunci când sunt stimulate, aceste molecule declanșează un electron ce provoacă modificări chimice în interiorul plantei.

Alte procese transformă energia chimică în zahăr. Cu acest zahăr se hrănesc plantele pentru a crește și a se menține sănătoase, adică verzi. De aceea, cantitatea potrivită de soare este importantă pentru ca iarba să fie cât mai verde.

În frunze clorofila se găsește legată de o proteină, plastina, cu care formează o cromoproteidă, denumită cloropastină, ce are o mare stabilitate comparativ cu clorofila pură.

Clorofila se regăsește în majoritatea plantelor și a legumelor verzi, iar unele persoane consumă clorofila sub formă de supliment sau de unguent, cu aplicare topică.

Printre beneficiile pe care le are clorofila amintim creșterea nivelului de energie, de accelerare a vindecării rănilor, precum și de combatere a anumitor afecțiuni.

Toamna, iarba devine galbenă

Toamna, din cauza răcirii vremii, clorofila din plante este distrusă. Ca urmare, apare efectul de îngălbenire sau roșeață a frunzelor și a ierbii.

Acest lucru se întâmplă din cauza faptului că durata zilei se reduce, ceea ce înseamnă că planta nu mai poate primi suficientă lumină solară.

Până în primăvara următoare are loc un fel de conservare a plantei, care o protejează de efectele dăunătoare ale înghețului și ale altor factori climatici specifici sezonului rece.

Foto: Pexels.com