De ce dorm caii în picioare?

de: Claudiu Petrișor
25 02. 2020
cal
Cal

Originar din Europa și Asia, calul este răspândit în prezent pe toate continentele. El provine din trei strămoși: cal diluvial (Equus robustus), cal mongol (Equus przewalski) și cal tarpanic (Equus gmelini). În lume există mai multe rase de cai: pentru călărie, tracțiune și samar.

Calul este un animal incredibil, el poate ține minte toată viața dacă cineva s-a purtat frumos sau urât cu el, conform specialiștilor. Anatomia cailor le permite să se folosească de viteză pentru a scăpa de eventualii prădători.

Dorm caii in picioare?

Multă lume se întreabă cum doarme un cal din picioare, însă întrebarea este doar pe jumătate adevărată. Calul are scris în ADN să fie pregătit să fugă atunci când este atacat. Fiind un animal masiv, sculatul de jos este mai greoi, astfel că ațipește din picioare.

În felul acesta, calul este pregătit mereu să fugă de prădători. El poate ațipi în picioare, fiind ajutat prin aparatul de ședere, un sistem special de tendoane și ligamente care permit unui cal să blocheze articulațiile majore din picioare. Calul se poate apoi relaxa și ațipi fără să-i fie frică să cadă.

Cu toate acestea, atunci când calul are nevoie de somn profund, el se pune jos, de obicei, pentru o serie de intervale scurte în care se ridică aproximativ de două-trei ore pe zi.

Curiozități despre cal:

  • Calul este unul dintre cele mai frumoase animale de pe planetă. Postura sa impozantă și musculatura l-au făcut să fie iubit și domesticit de oameni;
  • Un cal bea foarte multă apă. Într-o zi singură zi, ajunge să consume peste 90 de litri de apă. Apa reprezintă 50% din greutatea totală a cailor. Acesta este foarte curat și nu bea apă după un alt animal. Totodată dacă găleata este murdară refuză să bea apă;
  • Hipopotam înseamnă: „cal de apă”, asta deşi hipopotamii sunt „înrudiţi” mai degrabă cu porcii decât cu caii;
  • În lume se estimează că sunt în jur de 58 de milioane de cai. Un cal trăiește în medie 20-30 de ani;
  • Cei mai rezistenţi cai şi buni alergători sunt consideraţi caii arabi. Aceştia pot să alerge fără oprire 160 de kilometri. Până şi structura scheletică a cailor arabi diferă de a celorlalţi;
  • În unele ţări, carnea de cal este considerată a fi o delicatesă. În Franţa, de exemplu, în meniurile unor restaurante găsim carne, creier şi inclusiv inimă de cal, pregătite în diverse feluri.

Foto: Pexels.com