De ce Andorra nu aparține nici Spaniei și nici Franței?

de: Bogdan Andu
27 03. 2023
Andorra

Andorra este una dintre cele mai mici țări din Europa și din lume. Acesta este un microstat poziționat la granița dintre Spania și Franța. Are o populație de doar 80.000 de locuitori într-un teritoriu de aproape 470 kilometri pătrați. Deși este un stat mic, acesta este independent. Andorra este recunoscut pentru poziționa între munți. Și, deși este „înghițită” de vecinii francezi și spanioli, Andorra nu face parte nici din Spania, nici din Franța? Oare de ce?

Andorra este un teritoriu cu istorie veche

Principatul Andorrei este una dintre cele mai vechi țări din Europa. Cu toate acestea, este un stat izolat între munți. Din cauza poziționării ei, de-a lungul timpului, singurele legături semnificative le-a avut doar cu Spania și Franța. Expansiunea turismului și a telecomunicațiilor din anii ’70 a permis oamenilor să descopere principatul.

La ora actuală, Andorra este cea mai vizitată țară din lume, din punct de vedere al populației în comparație cu rezidenții. Astfel că, în anul 2020, peste 5 milioane de turiști au trecut granițele statului care are doar 80.000 de rezidenți.

Istoria teritoriului a început în anul 805. Teritoriul aparținea Episcopiei de Urgell, din nord-vestul Cataloniei. În 1278, Medierea Aragonului a oficializat acordul de împărțire a puterii dintre episcopul de Foix, dând Andorrei forma teritorială și politică pe care o are astăzi ca principat.

În 1589, când contele a fost înscăunat rege al Franței, rolul Andorrei a trecut semnificativ. După Revoluția Franceză, acesta a trecut la Președenția franceză. Totodată, Andorra a fost un protectorat independent din 1278 până în 1993, când a fost proclamată prima Constituție a țării. Atunci a fost creat un sistem modern de guvernare și instituind principatul ca democrație parlamentară.

Care sunt cele mai mici 5 țări din Europa?

Europa este un continent istoric. De-a lungul timpului s-a dovedit că polii de putere s-au mutat de la un teritoriu la altul. Țările mari nu au fost neapărat bogate, țările mici fiind cele care au reprezentat poli economici sau al religiei.

Iată care sunt cele mai mici state din Europa:

  • Vatican (0.44 km2). Statul Papal este cel mai mic stat din lume. Chiar dacă aici stau doar 900 de rezidenți, religia guvernată a statului este folosită de miliarde de oameni.
  • Monaco (1.95 km2). Principatul Monaco este încercuită de Franța. Locul este recunoscut pentru viața boemă pe care oamenii o au aici.
  • San Marino (61 km2). Republica San Marino este al doilea stat din Italia. Este cel mai vechi stat suveran și republică constituțională din lume, fondată în anul 301.
  • Liechtenstein (160 km2). Teritoriu amplasat între Austria și Elveția, Liechtenstein deține numeroase recorduri. Are cea mai mică datorie externă din lume și reprezintă un paradis fiscal cei care aleg să viziteze micul teritoriu.
  • Malta (316 km2). În sudul Italiei se regăsește statul Malta. Istoria ei este legată de Cavalerii de Malta, care duceau lupte în numele creștinătății.
  • Andorra (locul 6).

Foto: Depositphotos.com