De ce a fost înjunghiat la Revoluție Nicu Ceaușescu?

de: Sorin Florea
02 06. 2023
Nicu Ceausescu z

Nicu Ceaușescu a fost cel de-al treilea copil al cuplului dictatorial, Elena și Nicolae Ceaușescu. Acesta a primit porecla de ”prințișor” și se considera că va fi urmașul tatălui său în fruntea Partidului Comunist și poate a țării. Din păcate pentru el lucrurile nu au stat așa, fiindcă Revoluția din 1989 a dus la moartea părinților săi și persecutarea de către autorități, mai mult sau mai puțin, a celor cu numele Ceaușescu.

De la Sibiu la București

Evenimentele din decembrie 1989 s-au desfășurat foarte rapid, astfel că mai toți liderii comuniști au fost bulversați de cele întâmplate și încercau să își salveze propria-i piele. În ziua de 22 decembrie 1989, Nicu Ceaușescu se afla la Sibiu și a observat că lucrurile se precipită în oraș, iar el nu le poate controla astfel că a hotărât să plece la București.

Unchiul său, Ilie Ceauşescu, îi promisese ”prințișorului” un elicopter, însă acest lucru nu s-a mai materializat, fiindcă puterea fusese preluată de Ion Iliescu. Fiul lui Nicolae Ceaușescu a decis să plece totuși către capitală și a luat mașina unei prietene, pe nume Daniela Vlădescu. Îmbarcat la volanul unui Oltcit, Nicu a oprit o singură dată până în București, doar pentru alimentare.

În benzinărie, acesta l-a întreabat pe angajatul de acolo ce se mai aude, iar răspunsul a fost că este liniște și oamenii se adună la Televiziunea Română.

Nicu Ceaușescu, înjunghiat de un necunoscut

Fiul cel mic al soților Ceaușescu a ajuns în București în ziua de 22 decembrie 1989, la ora 19:00, fără să știe de fuga cu elicopterul a părinților săi. La un moment dat, acesta a fost obligat să oprească autoturismul din cauza unor autobuze care blocau drumul și a mers către doi soldați aflați în zonă.

Militarii l-au recunoscut și l-au introdus într-o mașină a Armatei pentru a-l proteja, urmând să meargă către Televiziunea Română, considerată centrul noii puteri. Din nefericire pentru el, un grup de oameni au observat mașina și i-au atacat. „Prinţişorul” este scos din autovehiculul bătut zdravăn și dus către un autobuz din zonă. Înainte să urce în acesta, Nicu Ceaușescu a fost înjunghiat în partea stângă a stomacului de o persoană necunoscută și este scuipat și bătut încă o dată.

Fiul cel mic al cuplului dictatorial a ajuns la Televiziunea Română, în jurul orei 21:00, pentru a fi prezentat la televizor pe post de ”trofeu”. Acesta a fost în direct 170 de secunde, timp în care nu a avut voie să vorbească, fiind acuzat de tot felul de lucruri. Toți cei prezenți au susținut, la unison, că el trebuie judecat de către popor pentru fărădelegile sale.

A doua zi, în data de 23 decembrie 1989, Nicu Ceaușescu a fost transportat la Spitalul Militar Central, fiind operat de urgență.

În fine, stimaţi cetăţeni, sunt arestaţi şi Ilie şi Nicu Ceauşescu. Va veni momentul judecăţii drepte, severe, a poporului, a celor care s-au făcut vinovaţi de această tragedie naţională. (…) Nimic nu mai poate întoarce roata procesului de înnoire a României. Să ne urăm succes!, a declarat, la Televiziunea Română, Ion Iliescu în ziua de 23 decembrie 1989, potrivit adevarul.ro.

Nicu Ceaușescu a murit la vârsta de 45 de ani din cauza unei ciroze hepatice, în data de 26 septembrie 1996, la spitalul „Allgemeines Krankenhaus der Stadt” din Viena.

Foto: Wikipedia.org