Curiozități despre participarea României în cel de-Al Doilea Război Mondial

de: Sorin Florea
26 10. 2021
Brückenbau am Pruth
Curiozitati despre participarea Romaniei in cel de-Al Doilea Razboi Mondial

Al Doilea Război Mondial a fost un conflict total, care a durat din anul 1939 până în anul 1945. Războiul a implicat mai mult de 100 de milioane de oameni din peste 30 de state. Conflictul global a fost cel mai sângeros din istoria omenirii, între 50 și 85 de milioane de oameni pierzându-și viața. Site-ul shtiu.ro vă prezintă o serie de curiozități legate de participarea României în cel de-Al Doilea Război Mondial:

România în cel de-Al Doilea Război Mondial

Perioada dintre Primul Război Mondial și Al Doilea Război Mondial a fost una de intense frământări sociale pentru România, astfel că pe data de 11 februarie 1938 a fost instaurată „Dictatura regală a lui Carol al II-lea”. Drept urmare, toată puterea executivă și legislativă revenea regelui, fără menajamente.

Izbucnirea conflictului a făcut ca Franța să se prăbușească, ea fiind cea care garantase frontierele României prin convenția de la 23 august 1939. Drept urmare, țara noastră a cedat importante teritorii către URSS, Ungaria și Bulgaria.

România a fost neutră la începutul conflictului mai bine de un an, timp în care și-a evacuat membrii Guvernului și tezaurul țării către Egiptul condus de britanici. România încă suferea după faptul că URSS nu a înapoiat niciodată tezaurul românesc din timpul Primului Război Mondial.

După venirea la putere a lui Ion Antonescu, care l-a forțat pe Carol al II-lea să abdice, România a trecut de partea Germaniei naziste, încercând să își recupereze teritoriile pierdute. Astfel, începând cu 1941 țara noastră luptă împotriva URSS.

Pe 12 decembrie 1941, Guvernul Antonescu a declarat război Statelor Unite ale Americii la insistențele Germaniei și Italiei. Manfred von Killinger, reprezentantul Germaniei la București, și Renato Bova Scoppa, omologul italian, s-au prezentat la Președinția Consiliului de Miniștri și au solicitat lui Mihai Antonescu să declare război Statelor Unite ale Americii. România era de partea Pactului Tripartit (Italia, Germania și Japonia).

La 23 august 1944, Regele Mihai îl demite pe premierul Ion Antonescu și decide arestarea acestuia, după ce a refuzat să semneze armistițiul cu Națiunile Unite și să întoarcă armele împotriva Germaniei naziste.

Participarea României la cel de-Al Doilea Război Mondial s-a încheiat odată cu semnarea Tratatului de pace de la Paris (1947). Din păcate, marile puteri au văzut România ca stat învins, astfel că Basarabia, Nordul Bucovinei și sudul Dobrogei (Cadrilaterul) au fost pierdute definitiv dar, a reușit să recupereze Transilvania.

Războiul împotriva Germaniei a mobilizat 567.000 de militari români, iar dintre aceștia 167.000 și-au pierdut viața.

Cel de-Al Doilea Război Mondial a adus la o schimbare de regim în țara noastră. Monarhia constituțională a fost înlocuită cu o Republică parlamentară, fapt care a facilitat instaurarea comunismului până în anul 1989.

Foto: Wikipedia.org