Curiozități despre Palatul Versailles. Câte camere are Palatul Versailles și de ce nu avea WC-uri când a fost construit?

de: Sorin Florea
03 12. 2021
Palatul Versailles z
Curiozitați despre Palatul Versailles

Palatul Versailles este una dintre cele mai frumoase clădiri din lume. Construcția se găsește în orașul Versailles și a fost reședința regilor Franței: Ludovic al XIV-lea, Ludovic al XV-lea și Ludovic al XVI-lea. Chateau de Versailles, în franceză, este un castel superb, simbol al monarhiei franceze. Din anul 1837, palatul a devenit muzeu de istorie și este vizitat în fiecare an de milioane de turiști din întreaga lume.

Curiozități despre Palatul Versailles

  • Palatul de la Versailles este imens, la construcția sa lucrând peste 35.000 de oameni. Clădirea are 700 de camere, 1.200 de șeminee și 67 de scări. Palatul se întinde pe 800 de hectare, iar o treime din bugetul destinat ridicării clădirii a fost cheltuit pe fântânile din grădini.
  • Marie Antoinette, soția lui Ludovic al XIV-lea, cel care a construit Palatul de la Versailles, și-a construit o proprie zonă de refugiu în curtea castelului. Aceasta și-a ridicat o fermă, care producea legume, un teatru și un templu al dragostei, unde se găsea și o statuie a lui Cupidon.
  • Grădinile de la Palatul Versailles sunt imense și au fost proiectate de André Le Nôtre. Finalizarea acestora a durat 40 de ani, iar la fiecare 100 de ani este nevoie de o replantare pentru a le menține integritatea și frumusețea. În decembrie 1999, o furtună a distrus aproximativ 20.000 de copaci din grădinile de la palat, inclusiv 80% dintre cele mai rare specii și doi arbori lalea Virginia, plantați chiar de Marie Antoinette.
  • Grădinile Palatului de la Versailles includ 327 de statui, 600 de fântâni și peste 30 de km de canale. În partea de vest a palatului există unul de 1,5 km și 70 m lățime, pe care regele Ludovic al XIV-lea naviga atunci când avea timp liber.
  • Primul zbor din lume cu un balon cu aer cald a avut loc la Versailles, în prezența regelui Ludovic al XVI-lea. Frații Montgolfier s-au ridicat 600 m în aer, pe data de 19 septembrie 1783, având ca și copasageri o oaie, o rață și un cocoș.
  • Sala Oglinzilor este una dintre cele mai impresionante camere din palat, iar după ce a fost finalizată constructorii au fost asasinați. Camera are 357 de oglinzi, iar la început era iluminată de aproximativ 20.000 de lumânări.
  • Terenul unde se află Palatul de la Versailles a fost cumpărat de Ludovic al XIII-lea (1601-1643), fiindcă îi plăcea vânătoarea, iar în zonă existau multe animale sălbatice.
  • În timpul Revoluției Franceze (1789-1799), parisienii o duceau foarte greu și erau geloși pe stilul de viață extravagant al regelui, fapt pentru care au distrus poarta palatului care era realizată în totalitate din aur. În anul 2008, aceasta a fost restaurată cu ajutorul a 8 milioane de dolari și redecorată cu 100.000 de frunze de aur.
  • La momentul construcției, Palatul Versailles nu avea WC-uri. Nici măcar unul, în ciuda faptului că impunătoarea construcție are peste 700 de camere. Ludovic al XIV-lea a fost un conducător ciudat de-a dreptul. Pe lângă complexele sale, acesta avea o aversitate față de WC-uri. Acesta pur și simplu nu tolera nevoile fiziologice și, spun istoricii, se abţinea până nu mai putea.
  • Cel mai important eveniment istoric legat de Palatul de la Versailles a avut loc în timpul Primului Război Mondial. Pe data de 28 iunie 1919, a fost semnat în Camera Oglinzilor Tratatul de la Versailles, prin care s-a încheiat conflictul global. Acesta a fost semnat de către Georges Clemenceau, Woodrow Wilson, David Lloyd George și Vittorio Emanuele Orlando, tratatul a eliminat controlul Germaniei asupra Alsaciei, Lorenei și asupra coloniilor sale, responsabile de producția agricolă.
  • Ludovic al XIV-lea, cunoscut și ca Regele Soare, nu prea era prieten cu apa. ”Maiestatea sa pute ca un animal sălbatic”, mărturisea ambasadorul rus în Franța despre Ludovic al XIV-lea, cel care a ridicat Palatul de la Versailles.
  • Potrivit datelor oficiale, Palatul de la Versailles este al doilea cel mai vizitat obiectiv turistic al Franței, în anul 2017 acesta fiind vizitat de 7,7 milioane de oameni din întreaga lume.

Foto: Wikipedia.org