Curiozități despre mâncare. Care este cel mai furat aliment din lume?

de: Sorin Florea
23 09. 2021
mancare
Curiozitati despre mancare

Mâncarea este esențială pentru funcționarea organismului uman. Aceasta asigură necesarul de energie pentru ca omul să poată fi activ într-o zi. În lume, există tot felul de preparate culinare unele mai ciudate ca altele. Redactori shtiu.ro vă prezintă o serie de lucruri mai puțin cunoscute despre mâncare.

Curiozități despre mâncare

  • Cea mai scumpă pizza din lume costă 12.000 de dolari. Gătirea acesteia se face în 72 de ore de către trei bucătari italieni. Pizza este acoperită cu trei tipuri de caviar, mozzarella, homar din Norvegia și din Cilento și sare de mare roz australiană.

  • Un burger de la fast-food poate avea carne de la 100 de vaci diferite.
  • Gustările cu aromă de fructe strălucesc fiindcă sunt date cu ceară auto. Da, aceeași ceară care este utilizată la mașini, ceara de carnauba, este folosită pentru a conferi bomboanelor gumate un aspect lucios.
  • Nucșoara este un halucinogen. Dacă ingerați nucșoară în doze mari, acesta funcționează ca un halucinogen din cauza unui compus natural numit miristicină.
  • Biscuiții au găuri în ei dintr-un motiv specific. Aceste orificii permit eliminarea aburului în timpul coacerii. Micile găuri permit biscuiților să rămână plați, în loc să crească cu acea “burtă”, așa cum o face un aluat normal.
  • Ketchup-ul a fost vândut, inițial, ca medicament. Prin anii 1830 lucrurile au stat diferit în ceea ce privește faimosul sos de roșii. Medicul John Cook, din Ohio, Statele Unite ale Americii, recomanda consumul de ketchup pentru a trata problemele de indigestie. Abia spre sfârșitul secolului al XIX-lea, sosul a început să fie consumat ca garnitură pentru diferite feluri de mâncare.
  • Ciocolată albă nu este ciocolată. Aceasta este un amestec de zahăr, lapte, vanilie, lecitină și unt de cacao.
  • Somonul crescut este vopsit în roz. Somonul sălbatic este roz în mod natural datorită creveților pe care îi mănâncă. Între timp, somonul crescut în fermă are o dietă diferită și ajunge să fie alb. Cu toate acestea, ei sunt hrăniți cu pigmenți vegetali specifici pentru a obține aceeași nuanță ca somonul sălbatic.
  • Colorantul roșu pentru alimente este fabricat din gândaci fierți. Un colorant alimentar roșu obișnuit, acidul carminic, este fabricat din corpurile zdrobite ale unui gândac numit Dactylopius coccus. Acest acid este utilizat la colorarea cireșelor maraschino, bomboanelor cu aromă de căpșuni sau zmeură și rujurilor.
  • Ardeii nu îți ard gura. Există o substanță chimică în ardeii iuți, numită capsaicină, care produce acea senzație de ardere.
  • Brânza americană nu este americană. Brânza procesată este considerată un produs american, dar a fost inventată în Elveția.
  • Pentru mult timp Rusia a considerat că berea nu este o băutură alcoolică. Până în 2013, berea și alte tipuri de alcool sub 10% alcoolemie erau clasificate ca băuturi răcoritoare.
  • Cașcavalul este cel mai furat aliment din lume.
  • Datele statistice arată că una din patru alune din lume ajunge în Nutella.
  • Anumite melodii pot face o persoană să bea mai mult. Potrivit unui studiu, muzica tare îi face pe oameni să bea mai mult și mai repede.
  • Ciocolata a fost folosită ca monedă de schimb în civilizațiile antice din Mexic și America de Sud.
  • McDonald’s vinde 2,5 miliarde de hamburgeri în fiecare an.
  • În dinamită pot fi găsite urme de alune. Acestea au un ulei care este folosit ca ingredient în timpul producerii glicerinei, care este o componentă principală a nitroglicerinei.
  • Data de expirare a apei nu are legătură cu lichidul, ci cu sticla. Apa nu poate expira, dar sticla în care se află da. Drept urmare, acestea vor începe în cele din urmă să lase substanțe chimice în apă. Lichidul nu va deveni dăunător pentru consumul uman, însă va da un gust apei mai puțin proaspăt.
  • Mierea nu este altceva decât vomă de la albine. Când albinele colectează nectar, îl beau și îl țin în „stomac”. După ce se întorc acasă, îl regurgitează în stup.
  • În Japonia, bucătarii trebuie să se antreneze peste doi ani pentru putea găti peștii puffer. Acești pești sunt o delicatesă, iar dacă nu sunt preparați cum trebuie pot ucide o persoană.
  • Cartofii prăjiți franțuzești sunt originari din Belgia.
  • Pizza Margherita a fost numită așa după numele unei regine. Când regele Umberto I și regina Margherita au vizitat Napoli, au dorit o schimbare față de mâncarea lor elegantă și au cerut pizza, care era destinată persoanelor sărace. Regina a iubit pizza atât de mult încât a ajuns să fie numită după ea.
  • Nu toate vinurile sunt vegane. În mod normal, toate vinurile sunt produse doar din struguri, însă sunt soiuri în care sunt băgate și proteine din lapte, albușul de ou, gelatina și proteinele din vezica de pește.
  • Băuturile dulci pot provoca demență. Studiile au arătat că persoanele care consumă una sau mai multe băuturi îndulcite artificial pe zi au avut de trei ori mai multe șanse să dezvolte demență.

Foto: Pexels.com