Curiozități despre insula K, cel mai nou pământ al României. Cât este de mare și de ce este interzisă oamenilor?

de: Sorin Florea
02 07. 2020
insula k

Insula K este o porțiune de pământ împărţită de România şi Ucraina. Aceasta a apărut în urmă cu 20 – 25 de ani la o depărtare de opt kilometri de oraşul Sulina. Fâșia de pământ a luat naștere în Marea Neagră, în golful Musura, ca urmare a unui proces de acumulare a aluviunilor aduse în principal de către brațul cel mai nordic al Dunării, Brațul Chilia, și cu aportul curenților circulari din Marea Neagră.

Insula K are o lungime de aproximativ 7 kilometri și o lățime care depășește, pe alocuri, 200 de metri. Oamenii din apropiere numesc acest teritoriu „Insula Fericirii”. Bucata de pământ este una nisipoasă și rar pot fi văzute zone cu verdeață. În schimb, regiunea este una plină de cormorani negri, pelicani, pescăruşi râzători, egrete şi stârci cenuşii.

Staționarea pe insula K este interzisă

Oamenii nu au voie să debarce pe insulă, cel mult ei își pot ancora bărcile la câțiva metri de mal pentru a nu deranja fauna. Astfel, turiștii din întreaga lume pot admira păsările în habitatul lor natural. Trebuie specificat că cei care doresc să ajungă în apropierea insulei este bine să aibă la ei un binoclu, în felul acesta putând admira păsările fără a le perturba liniștea.

De asemenea, în apropierea insulei se poate vedea și o epavă. Vaporul, pe care scrie „Turgut S”, a fost o navă georgiană și a eșuat în aceste regiuni din cauza unei furtuni în anul 2009. Cargoul părăsit are aproape 90 de metri lungime, 13 metri lăţime şi o capacitate de 3.000 de tone. Ambarcațiunea nu face decât să sporească frumusețea și misterul acestei insule.

Epava din apropierea Insulei K

 

Insula K este plină de păsări și nu exageram cu nimic atunci când spunem că este superbă. Priveliștea ei îți dă senzația unui documentar de pe National Geografic. Așadar, cei care plecați în această regiune trebuie să vizitați această insulă, fiind unul din punctele care trebuie bifate în vacanță.

Insula K

Foto: discoverdobrogea.ro

zigzagprinromania.com